Uitandu-ma printre retetele favorite si avand pofta de ceva.....de sezon....am descoperit reteta lui Postavaru. M-am pus pe treaba schimband cate ceva pe ici pe colo.....A iesit un tort delicios....
Pentru un blat mixam foarte bine 1 ou, 1 albus si 70 g zahar. Se adauga apoi 50 ml suc de portocale, 50 ml ulei, 80 g faina si 1 lingurita praf de copt. Din restul ingredientelor se prepara aluatul pentru cel de-al doilea blat. Se pot amesteca toate odata si se poate imparti la final compozitia in doua, dar eu am preferat sa le pregatesc pentru fiecare blat in parte. Coacem blaturile cam 15 minute la foc potrivit in tava 26 cm detasabila tapetata pe fund cu hartie de copt. Se dau la rece.
Crema de ciocolata : se pun intr-o craticioara 100 ml frisca lichida si ciocolata rupta in bucatele. Se tine la foc mic si amestecand continuu pana obtinem o crema. Se adauga coaja rasa de portocala, apoi se da la racit. Se amesteca cu restul de 100 ml frisca batuta spuma tare si gelatina hidratata si diolvata la foc mic . Se da la rece.
Crema de portocale : Frisca se bate spuma tare cu zaharul pudra. Smantana se mixeaza cu zaharul si cele doua compozitii se omogenizeaza bine. Se adauga coaja arsa si pulpa de portocale. Gelatina se hidrateaza in suc pentru 10 minute, apoi se pune la foc mic sa se dizolve. Se adauga in crema de frisca si smantana. Se da la rece.
Blatul de bezea : se mixeaza albusurile cu zeama de lamaie, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza in continuare pana ce obtinem o spuma consistenta. Se intinde in tava 26 cm detasabila tapetata cu hartie de copt.Se preasara deasupra stafidele si nuca macinata. Se da la cutor la foc mic pentru 1 ora. se scoate si se da la racit.
Asamblare :blat/crema de ciocolata si portocale/blat/crema de portocale/blat de bezea. Se orneaza cu 100 ml frisca batuta spuma tare.