Tort Vargabeles

de Corinuta in Torturi, 8 Mai 2011 | 24972 vizualizari

 

Vargabeles este un desert satios, intalnit in multe din restaurantele din Transilvania. Simplu de preparat, cu ingrediente nepretentioase, acest desert este de fapt budinca de taietei lati cu branza de vaci, subtiata cu smantana, legata cu oua, indulcita cu zahar, parfumata cu vanilie si coaja de lamaie si data la cuptor pentru desavarsire. Aparut in secolul al XVIII-lea in Cluj, poarta numele unui hangiu Varga si se traduce aproximativ prin ''captuseala cizmarului''. :D

 

INGREDIENTE

  • 400 g taietei lati 
  • 300 g branza de vaci
  • 200 g ricotta
  • 4 oua
  • 6 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 100 g stafide
  • 100 ml lapte
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 2 linguri unt topit sau ulei
  • 1 varf de cutit sare
  • 2 linguri pesmet
  • unt ptr uns tava
Portii: 8
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Vargabeles:

Se fierb taieteii in apa cu putina sare, apoi se strecoara, se amesteca cu untul si se lasa la racit. Se toarna laptele caldut peste stafide si se lasa la inmuiat.

Se amesteca branza cu ricotta, trei linguri de zahar, un zahar vanilat, coaja de lamaie si galbenusurile. Se bat albusurile cu un praf de sare si cu restul de zahar si zahar vanilat. Se scurg stafidele si se adauga la branza.

Se unge o forma de tort cu unt si se pudreaza cu pesmet. Se preancalzeste cuptorul la 180 de grade.

Se amesteca taieteii cu branza si se toarna in tava, apoi se niveleaza. Se intinde albusul deasupra si se da la cuptor timp de 15 minute pana cand spuma de ou se rumeneste la suprafata.

Se serveste rece, simpla sau pudrata cu zahar, cu frisca sau cu sirop de fructe.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Vargabeles" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sos de merișoare - Ideal atât pentru fripturi, cât și pentru deserturi delicioase

pe 13.12 la 12:56

Pâine de casă - Rețeta delicioasă cu unt

pe 13.12 la 09:39

Rețeta de cozonac fără frământare

pe 12.12 la 22:24

Rulouri cu ceapă caramelizată și brânză Camembert - Aperitiv rapid și gustos

pe 12.12 la 11:14

TOP
utilizatori

Adele

359 puncte

Sidy

203 puncte

MotanLaOale

169 puncte

miki_a

106 puncte

Valclaudia

103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]