un tort perfect, simplu, clasic, echilibrat si foarte gustos, vi-l recomand din toata inima.
Batem albusurile spuma si cand devin ferme adaugam zaharul. Mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Adaugam galbenusurile si apa.
Omogenizam si adaugam faina, praful de copt si nuca de cocos.
Amestecam pana ce sunt incorporate total.
Tapetam forma de copt cu margini detasabile cu hartie de copt si turnam compozitia in ea apoi o nivelam. dimensiunea formei este de 32 cm.
Dam la cuptor pana se rumeneste usor.
Lasam sa se raceasca apoi scoatem blatul din forma. Dupa cum vedeti blatul nu estefoarte inalt.
Taiem blatul in trei.
Pregatim apoi crema. Punem frisca lichida intr-un vas si adaugam ciocolata rupta bucatele. Eu am folosit frisca Meggle si ciocolata Derby.
Daca nu ati mai lucrat cu ciocolata pana acum si sunteti incepator in ale bucatariei va recomand sa puneti vasul la bain-marie si sa amestecati pana se topeste complet ciocolata. Daca aveti putina experienta si folositi un vas cu fundul gros puteti pune direct pe flacara, la foc mic, si amestecati continuu pana la omogenizare. O alta varianta ar fi sa incalziti frisca pana ajunge la punctul de fierbere (fara a o lasa sa fiarba) moment in care o dati deoparte, adaugati ciocolata si amestecati energic pana ce se topeste toata ciocolata.
Amestecul obtinut il vom da la frigider pentru cel putin o ora, eventual puteti pregati cu o noapte inainte. In imagine se observa consistenta cremei.
Adaugam semintele pastaii de vanilie pentru o aroma intensa, de vanilie.
Mixam apoi pana obtinem o crema de ciocolata. Veti observa cum crema se va albi si aproape isi va dubla volumul.
Pregatim compozitia de zmeura: Punem zmeura intr-un vas si adaugam si zaharul brun. Dam in cateva clocote apoi o dam deoparte sa se raceasca. Dizolvam gelatina conform indicatiilor de pe ambalaj si adaugam in compozitie.
Pregatim siropul astfel: Punem intr-un vas laptele, zaharul si nuca de cocos. Cantitatea de zahar poate varia dupa gustul fiecaruia. Dam intr-un clocot si apoi strecuram compozitia printr-un tifon. stoarcem bine ca sa se scurga tot siropul iar cocosul ramas il aruncam. Optional puteti adauga lichior de cocos pentru un gust mai intens. Eu nu am pus fiindca din tort au mancat si copii.
Incepem asamblarea tortului. Asezam primul blat, punem in jurul lui inelul reglabil pentru tort si il insiropam.
Intindem peste el jumatate din crema de zmeura.
Apoi punem jumatate din crema de ciocolata.
Continuam pana la ultimul blat. Dam la frigider, de preferat peste noapte apoi desfacem cu grija inelul din jurul tortului.
Batem frisca si imbracam tortul in frisca (pastram cateva linguri de frisca pentru ornat).
Presaram nuca de cocos pe toata suprafata tortului.
Punem frisca ramasa intr-un pos si facem 10 "moturi" de frisca. Pe fiecare asezam cate o bomboana raffaello. Reteta bomboanelor o gasiti aici.
Taiem feliile de tort cu un cutit foarte bine ascutit. Au iesit 20 de felii destul de generoase.