Este un tort delicios pe care il stiu de la o doamna care face niste deserturi delicioase.
Pasul 1.
In 250 ml lapte rece se dizolva 6 lingurite gelatina.
Pasul 2.
Separat se pun intr-un vas 6 galbenusuri, 10 linguri zahar, coaja rasa de la o portocala mai mica ( nu radeti prea multa coaja sa nu iasa compozitia amara), 1 portocala mare taiata cubulete (sau 2 mai mici). Este de preferat sa curatati feliutele de portocala de pielita pentru ca acestea sunt amarui. Se amesteca toate acestea impreuna cu gelatina care s-a dizolvat intre timp in lapte si de dau la foc mic pana clocoteste putin, amestecand continuu, nu foarte mult pt ca gelatina nu mai are actiune cand este fiarta. Se pune la racit.
Pasul 3.
1 litru frisca se bate tare, foarte tare, frisca sa fie foarte tare.
Dupa ce s-a racit compozitia se amesteca cu frisca si se pune intr-o cratita de 5-6 kg tapetata cu rondele de portocala si se lasa o noapte la frigider. Pentru ca tortul sa iasa usor din cratita si pune folie alimentara pe tot interiorul cratitei, apoi se pun rondelele de portocala pe fundul si peretii cratitei si peste se toarna compozitia. Se niveleaza bine si se acopera cu surplusul de folie. A doua zi se desface folia, se acopera cratita cu platoul pe care va fi tortul si se rastoarna. Trageti usor de folie si acesta va cadea pe platou.
Va doresc pofta buna! Este foarte racoros si aspectuos.
1
Se poate face acelasi tort si cu kiwi, dar sunt necesare 8 lingurite de gelatina.