Este un tort pentru pofticiosii indragostiti de CREMA DE ZAHAR ARS...eu de obicei o fac si cu mere pentru ca nu prea ma dau in vant dupa crema de zahar ars...si asa e combinatia perfecta pentru dulce si racoritor....dar cine e certat cu merele poate sa sara din pasul unul cu merele dar sa pastreze caramelul....
PASUL 1- se pregatesc si se coc merele
Se caramelizeaza 7 linguri de zahar in tava in care se coace tortul, intinzându-se caramelul si pe peretii tavei. Se curata merele de coaja si seminte si se taie in jumatate. Se aseaza merele, in tava cu caramel, cu scobitura in sus, in care se pun cubulete de unt. Se presara peste mere cate o lingura de zahar si se da la cuptor pt circa 20 min (150-200C), pana cand sunt merele coapte.
PASUL 2- se pregateste crema de zahar ars
Se mixeaza galbenusurile (6) cu 6 linguri de zahar; cand zaharul e aproape topit se poate adauga treptat si laptele, esentele si albusurile batute spuma. Se toarna in tava peste merele coapte si se mai da la cuptor pt cam 30-35min.
PASUL 3- pregatire pandispan
Se prepara un aluat din 6 albusuri batute spuma, in care se incorporeaza treptat galbenusurile, 6 linguri de zahar si 6 linguri de faina. Se adauga esente si mirodenii (coaja de lamaie/portocala) si se toarna in tava peste crema de zahar ars cand aceasta este bine coapta. Se mai da la cuptor inca 20-25 minute pana se coace si pandispanul.
PASUL 4 - asamblare tort
Dupa ce se raceste bine , se rastoarna tortul pe un platou si se imbraca cu frisca.
Se orneaza dupa imaginatia fiecaruia.Eu l-am ornat cu fructe de sezon -capsuni si cirese.
1
Daca nu aveti o tava mai inalta atunci taiati merele in sferturi sau chiar in felii mai grosute, peste care puneti pe alocuri cubulete de unt si presarti cu zahar