Incepem cu prepararea blatului. Astfel, mixam untul aflat la temperatura camerei, cu zaharul, extractul de vanilie, adaugand pe rand si cele doua oua. Continuam mixarea incorporand treptat faina amestecata cu praful de copt.
Coacem blatul intr-o tava cu peretii detasabili (eu am folosit una cu diametrul 28 cm.), tapetata cu hartie de copt. In aproximativ 20 de minute blatul a fost gata! Insa, nu l-am scos din cuptor pana n-a trecut testul scobitorii.
Pentru spuma, fierbem pentru 5 minute, la foc mic, fructele de padure cu zaharul brun. Le pasam cu ajutorul unui blender si le trecem prin sita, pentru a separa piureul de samburi.
Inmuiem gelatina timp de 10 minute in 200 ml. apa, apoi o incalzim pe baie de aburi. Aici, mare atentie!!!! Fierberea distruge proprietatile gelatinei!
Incorporam gelatina in piureul de fructe de padure.
Mixam cele 3 albusuri, adaugand trepatat 140 gr. din zaharul alb, pana obtinem o bezea lucioasa si consistenta. La fel procedam si cu smantana - o mixam cu 30 de gr. de zahar pana se transforma in frisca.
Incorporam in bezea piureul, apoi frisca, ajutandu-ne de o spatula de silicon.
Taiem blatul in doua, pe orizontala si asezam o foaie in tava in care l-am copt (spalata si uscata), in care am asezat in prealabil, folie alimentara. Peste primul blat turnam toata spuma de fructe, apoi asezam cel de-al doilea blat.
Introducem tava in frigider pentru aproximativ 1 ora si jumatate. Pentru a grabi racirea putem folosi si congelatorul, insa pentru un timp mai scurt (40 minute - 1 ora)! Astaa... pentru a nu avea surpriza de a servi un tort de inghetata ;) .
Inainte de feliere, presaram pe suprafata tortului zahar pudra!!
Enjoy!!!