In fiecare an, in ultima zi de ianuarie tortul imi este dedicat mie (ca doar numai o data pe an este ziua mea :)). Anul acesta m-am hotarat sa fac un tort cremos si pentru ca iubesc caramelul am ales in loc de glazura, un strat dulce de caramel. S-a votat in unanimitate: a fost foarte bun.
Pentru foi mixam albusurile cu un praf de sare pana devin spuma. Adaugam apoi zaharul si mixam pana cand spuma devine lucioasa.
Faina o amestecam cu nuca macinata si praful de copt si o adaugam treptat in spuma de ou. Amestecam usor, cu miscari de jos in sus pana cand se incorporeaza. La final adaugam extractul de vanilie.
Impartim compozitia in trei parti egale. Vom coace trei foi in tava rotunda (26cm), tapetata cu hartie de copt, la foc mic pana cand devin aurii (~15 minute).
Scoatem foile din tava si le lasam la racit, fara a le suprapune. Cand s-au racit complet indepartam hartia de copt.
Intre timp pregatim crema. Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa rece. Separat mixam galbenusurile cu zaharul pana cand se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam apoi laptele rece si ciocolata rupta bucati. Punem vasul la fiert pe baie de aburi si amestecam pana cand se topeste ciocolata iar amestecul se ingroasa.
Dam apoi de pe foc si lasam sa se racoreasca pana cand ajunge la o temperatura suportabila la deget apoi adaugam branza mascarpone si mixam pana cand devine o crema fina.
Dizolvam gelatina pe foc mic, avand grija sa nu fiarba. Dam de pe foc si adaugam cate o lingura din crema pentru a ajunge la aceeasi temparatura. Adaugam apoi gelatina peste crema si amestecam bine.
Smantana pentru frisca o batem iar apoi o incorporam usor in crema.
Pe un platou asezam o foaie cu nuca si montam inelul de tort in jurul ei. Peste foaie punem jumatate din crema si nivelam. Urmeaza a doua foaie si restul de crema. Acoperim cu ultima foaie si dam tortul la frigider.
Pentru caramel topim zaharul pana cand devine auriu apoi adaugam untul si amestecam energic pana se topeste. La final adaugam smantana pentru frisca si lasam sa fiarba pana cand se ingroasa. Dam de pe foc si lasam sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei intindem caramelul pe tort si dam la frigider
pentru cateva ore sau de preferat peste noapte.
Pentru ornat topim zaharul pana cand devine auriu apoi adaugam miezul de nuca intreg si amestecam bine. Rasturnam compozitia pe hartie de copt si o lasam sa se raceasca. Punem apoi nucile caramelizate intr-o punga si le zdrobim cu sucitorul sau le putem zdrobi in robotul de bucatarie.
Scoatem tortul din frigider si indepartam inelul. Ungem marginea cu un strat subtire de frisca batuta apoi ornam cu nucile caramelizate.
Din frisca ramasa putem orna dupa preferinte.