Un tort pe care l-am facut cu mult drag pentru sotul meu de ziua Sfantului Mihai ,dar pe care abia acum apuc sa il postez .
Blat I:
Albusurile le batem spuma tare impreuna cu zaharul si praful de sare, adaugam jumate din faina, extractul de vanilie si apa . omogenizam usor si adaugam restul de faina si praful de copt.
Turnam compozitia intr-o tava de copt cu pereti detasabili (eu am folosit o tava cu diametru de 20cm)
Dam la cuptorul preincalzit la 170 – 180 grade pana trece testul cu scobitoarea , aproximativ 20-25 minute .
Blat II :
Acest blat trebuie sa il coacem in forma cu acelasi diametru . eu am folosit aceeiasi forma si l-am facut dupa ce am putut sa scot primul blat din ea si s-a racit.
Amestecam nuca de cocos (fulgi uscati) cu o lingura de faina si cu praful de copt
Batem albusurile spuma cu zaharul si cu un praf de sare. Trebuie sa avem o spuma tare si sa nu se simta in ea zaharul netopit.
Adaugam nuca de cocos amestecata inainte si omogenizam . Turnam in tava si dam la cuptorul cald pentru 20-25 minute .
Timpul de coacere depinde de cuptor si de grosimea blatului, inainte sa il scoateti faceti testul cu scobitoarea .
Eu am folosit compot de mure pe care l-am pus intr-o strecuratoare la scurs . Daca folositi mure congelate atunci trebuie decongelate si mai trebuie sa faceti un sirop din apa+zahar + aroma cu care sa insiropati blatul.
Se pot folosi orice alte fructe .
Crema :
Intr-o oala punem amidonul , zaharul , semintele din pastaia de vanilie si adaugam lapte incet amestecand continu ca sa nu se faca gogoloase .
Punem pe foc mic si amestecam in crema pana se face ca si o budinca tare .
Lasam la racit sau putem raci rapid in apa rece .
Separat batem frisca tare .
Cand crema este rece o amestecam cu frisca.
P.S : crema mea a avut o culoare caramel pentru ca am folosit zahar nerafinat de trestie .
Asamblare:
Primul blat il taiem in jumate . Prima jumate o asezam pe un platou si insiropam cu o treime din sucul de la compot . Asezam peste blat 1/3 din crema , nivelam si asezam peste crema jumate din murele scurse.
Punem deasupra blatul cu nuca de cocos , insiropam , punem crema si restul murelor iar deasupra asezam jumatatea de blat ramasa , insiropam cu siropul si punem crema .
Nivelam si dam la frigider .
Decoram cand crema s- intarit putin si servim rece .
1
folositi orice alt fruct in compot , congelat sau proaspat