Asta a lu' Nechita vrea tort. Sa-i dam..zic..:)))
Blat.
Mixeaza spuma albusurile cu un varf cutit sare.
Caramelizeaza zaharul pana capata culoarea chihlimbarului si adauga-l fierbinte peste albusuri, in fir foarte subtire, mixand continuu.
Adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt si nesquik-ul. Omogenizeaza amestecand de jos in sus (nu circular), fara a scoate prea mult din aerul format de albusurile batute.
Toarna compozitia intr-o forma rotunda cu diametrul de 24 cm, unsa cu ulei si tapetata (doar fundul) cu putina faina.
Niveleaza si introdu in cuptorul preincalzit, la foc mic, pana capata o frumoasa culoare la suprafata si trece testul cu scobitoarea (undeva la 25-30minute).
Scoate si lasa la racit.
Mousse de caramel.
Puneti gelatina la hidratat in 30 ml apa rece.
Aici avem doua variante. Eu am avut caramel preparat dupa reteta pe care am prezentat-o aici .
Daca aveti, puneti direct laptele peste el si puneti la foc, la fiert, daca nu caramelizati zaharul (cele 4 linguri) si stingeti cu laptele rece luand cratita de pe foc.
Diluati caramelul in lapte apoi adaugati galbenusurile amestecate cu amidonul si putin lapte rece amestecand continuu, pana se ingroasa. Opriti focul, adaugati gelatina hidratata, nesquik-ul si amestecati pana se dilueaza complet. Raciti bine si amestecati usor cu frisca mixata.
Asezam blatul pe un platou , il insiropam cu siropul preparat prin fierberea ingredientelor timp de 2 minute (apoi racit), montam un inel de tort in jurul blatului si turnam mousse-ul de caramel. Nivelam si dam la rece pentru 20-30 minute.
Mousse de afine si ciocolata.
Puneti gelatina la hidratat in 30ml apa .
Intr-o craticioara incalziti frisca lichida, adaugati ciocolata rupta bucati si afinele si amestecati la foc mic timp de 2,3 minute. Opriti focul, adaugati gelatina hidratata si omogenizati pana la topirea acesteia in amestecul fierbinte. Raciti bine si amestecati cu frisca batuta , usor.
Scoateti tortul de la rece, turnati mousse-ul de afine si-l bagati inapoi la frigider pentru 20-30 minute.
Mousse de ciocolata
Puneti gelatina la hidratat in 30ml apa rece.
Incalziti frisca lichida la foc mic, adaugati ciocolata rupta bucati si omogenizati. Opriti focul si adaugati gelatina. Amestecati pana se topeste , apoi rece turnati peste frisca si omogenizati usor.
Turnati amestecul peste mousse-ul de afine si dati din nou la rece.
Dupa 2-3 ore cu ajutorul unui cutit subtire desprindeti marginile tortului de inel .
Scoateti inelul si decorati dupa preferinta.
Pentru decorul din imagine aveti nevoie de aprox 400 ml frisca plus cateva linguri sirop de afine, dar puteti decora simplu, cu mai putina frisca.
1
frisca mixata trebuie sa fie indulcita