Saptamana trecuta am facut ''tort intarziat'' din motive de sesiune, acum am facut tort in avans, din motive motivate, ziua sarbatoritului e pe 1 martie si-o serbeaza maine. Dar sa nu ma lungesc prea mult cu vorba, zic doar ca Toni implineste 14 ani si intra si el in legalitate. La multi ani, Toni !
Acum despre tort, imi place mult sa urmaresc blogul ''Momente delicioase cu Beatricia'' pe youtube si pe pagina de blog. Am salvate multe retete delicioase de la ea, acum am ales acest tort pentru ca dorinta sarbatoritului a fost zmeura si ciocolata, o combinatie care-mi place si mie foarte mult. Acum la treaba, sa scriu ce m-a invatat Beatricia.
Pentru Reteta de tort cu zmeura si ciocolata avem nevoie de urmatoarele ingrediente: oua, zahar, faina, zmeura, smantana, lapte.
Iata cum se prepara Reteta de tort cu zmeura si ciocolata
Mai intai am precatit frisca pentru cele 3 mousse-uri. Smantana pentru frisca, rece de la frigider am mixat-o cu zaharul pudra si esenta de vanilie. Am mixat-o cat sa formeze varfuri moi, nu ne trebuie o frisca ferma. Frisca obtinuta am dat-o la frigider pana cand urma sa o folosesc la mousse-uri. Cantitatea de frisca am impartit-o in 3 parti aproximativ egale, n-am mai stat sa cantaresc.
Blat :
Am folosit o forma de silicon cu diametru de 20 cm. Am amestecat ingredientele uscate, apoi am mixat cele 2 oua cu zaharul si esenta de vanilie pana ce si-a triplat volumul si a capatat o culoare deschisa. Am incorporat ingredientele uscate in amestecul de oua, cu miscari lente de jos in sus. Am uns forma de silicon cu putin ulei, am turnat compozitia in forma, am nivelat si am dat forma la cuptorul preincalzit a 180 grade pentru cca 15-20 min sau pana trece testul scobitorii. Am scos blatul din cuptor si apoi din forma si l-am lasat sa se raceasca bne pe un gratar.
Inainte sa ma apuc de jeleu, am blenduit cca 650 g zmeura congelata si lasata sa se dezghete, apoi am trecut-o printr-o sita sa separ semintele. Pentru jeleu am cantarit 150 g piure obtinut, iar pentru mousse am cantarit 250 g piure de zmeura, restul de 100 g piure l-am folosit sa fac niste inimioare si rozete de mousse pentru decor.
Jeleu de zmeura :
Mai intai am pus la hidratat gelatina in apa rece. Intr-o craticioara am pus 150 g piure de zmeura impreuna cu zaharul si sucul de lamaie, am pus pe foc si am amestecat pana ce zaharul s-a topit si compozitia a ajuns la punctul de fierbere. Am stins focul si am incorporat gelatina hidratata, amestecand bine sa se incorporeze in jeleu. Am pregatit o forma cu diametrul de 18 cm, tapetata cu folie alimentara, am turnat jeleul in forma,am lasat afara forma ( ca era frig) cca 15 min, apoi am bagat-o in congelator sa se intareasca bine.
Pana sa ma apuc de mousse-ul de ciocolata mi-am pregatit platoul pe care am montat tortul, am asezat blatul racit bine, apoi am asezat un inel reglabil pe care l-am imbracat in folie acetat.
Mousse de ciocolata :
Mai intai am pus la hidratat gelatina in apa rece. Intru-un castron am pus ciocolata neagra, laptele l-am pus pe foc si l-am lasat sa ajunga la punctul de fierbere, apoi l-am turnat peste ciocolata. Am lasat 1 min apoi am amestecat energic pana ce ciocolata a devenit fluida. Gelatina hidratata am pus-o sa se topeasca pe baie de abur, apoi am incorporat-o in ciocolata topita. Am lasat compozitia sa scada sub 40 grade, apoi am incorporat o treime din frisca batuta, am omogenizat bine si am turnat amestecul peste blat. Am dat forma la congelator cca 30 min.
Mousse de zmeura : Am pus gelatina la hidratat in apa rece. Piureul de zmeura impreuna cu zaharul l-am pus intr-o craticioara si am asezat craticioara pe foc, am amestecat pana ce piureul a atins punctul de fierbere. Am stins focul si am incorporat gelatina hidratata, amestecand bine. Am lasat sa scada temperatura sub 40 grade, apoi am incorporat al doilea sfert din frisca batuta. Am scos de la frigider tortul, am scos si jeleu. Am asezat jeleul peste mousse-ul de ciocolata, apoi am turnat mousse-ul de zmeura Am dat din nou la congelator pentru cca 30 min.
Mousse de ciocolata alba :
Mai intai am pus la hidratat gelatina in apa rece. Intru-un castron am pus ciocolata alba, laptele l-am pus pe foc si l-am lasat sa ajunga la punctul de fierbere, apoi l-am turnat peste ciocolata. Am lasat 1 min apoi am amestecat energic pana ce ciocolata a devenit fluida. Gelatina hidratata am pus-o sa se topeasca pe baie de abur, apoi am incorporat-o in ciocolata topita. Am lasat compozitia sa scada sub 40 grade, apoi am incorporat ultima treime de frisca. Am scos tortul de la congelator si am turnat peste mousse-ul de zmeura compozitia de mousse de ciocolata alba. Am dat tortul la frigider sa stea peste noapte.
Mi-am pregatit si decorul, am format baloane din ciocolata alba topita, am asezat intr-o tava niste scobitori apoi am format baloane din ciocolata alba topita, am presarat drajeurim colorate, am lasat sa se intareasca in loc racoros. La fel am format si nr. 14. Apoi am folosit 100 g piure de zmeura pr care l-am pus intr-un castron de inox, am pus si 80 g ciocolata alba si 80 g smantana pentru frisca, separat am hidratat in apa rece 3 g gelatina. Am pus castronul pe baie de abur si am amestecat energig pana ce ciocolata a devenit fluida, am luat vasul de pe baia de abur si am incorporat gelatina hidratata. Amestecul obtinut l-am pus in forme de silicon, inimioare si rozete, am dat formele la congelator pana a doua zi cand am ornat tortul. Nu prea mi-a placut mie ce a iesit, sper sa ii placa sarbatoritului. La multi ani, Toni !
PS. Sper sa nu uit sa fac fotografie la sectiune.
Vezi si reteta de Tort Ombre.