Cred ca se potriveste perfect pentru masa de sarbatori si nu numai. Eu l-am aromatizat cu esenta de portocale, dar merge foarte bine si cu scortisoara.
Crema:
Intr-o craticioara amestecam galbenusurile cu zaharul, adaugam amidonul si laptele treptat si amestecam pentru a nu se forma cocoloase. Dam vasul pe foc mic si amestecam incontinuu pana cand compozitia capata consistenta unei budinci. Stingem focul, adaugam esenta de vanilie si amestecam. Lasam crema la racit.
Blat:
Ouale le mixam cu zaharul pana cand se albesc si obtinem o spuma.
Adaugam untul topit, uleiul si morcovii razuiti.
Faina o amestecam cu praful de copt si nuca si o adaugam treptat peste compozitia de morcovi amestecand cu un tel sau mixand la viteza cea mai mica a mixerului. Tapetam tava cu hartie de copt si turnam 1/2 din compozitie. Dam tava la cuptor la foc mic- mediu pana cand primul blat este gata, aprox. 20-25 minute. Verificam cu o scobitoare daca este gata. Scoatem blatul din cuptor si il lasam la racit, apoi procedam la fel si cu celalalt blat.
Asamblare:
Pe un platou punem primul blat racit, apoi il insiropam (pentru a obtine siropul amestecam apa cu zaharul si esenta), adaugam crema de vanilie rece, apoi al 2-lea blat pe care il insiropam. Pregatim glazura: Topim ciocolata si o amestecam cu laptele (se pune laptele treptat pana cand se leaga cu ciocolata topita).Turnam glazura calda peste tort, apoi il decoram cu ciocolata alba razuita si nuca macinata. Il punem la rece pentru 1-2 ore, apoi il servim.