Un tort nu prea sofisticat, pe care l-am pregătit pentru aniversarea nepoatei mele Roxana, dar cu această ocazie am sărbătorit şi un an de când am pus bazele blogului culinar, păşind timid într-un domeniu în care eu am încă foarte mult de învăţat.
Un an care a trecut uimitor de repede, un an în care nu am reuşit să postez prea multe reţete, dar au fost mulţi oameni dragi care au apreciat ceea ce am pregătit eu.
Ingrediente blat (pentru tava cu diametrul de 20 cm):
Ingrediente crema mousse de lămâie:
Ingrediente crema de ciocolata:
Ingrediente dantela ciocolata si „urare”:
Asa cum am precizat la ingrediente, lemon curd-ul folosit la crema, l-am pregatit cu o zi înainte dupa reteta de aici.
Asa cum am scris la reteta,acesta se poate pastra câteva zile la frigider sau se poate congela.
Pentru blat,am separat mai întâi galbenusul de albusul oualor.
Galbenusurile le-am mixat bine cu zaharul pâna s-au deschis la culoare si zaharul s-a topit.
Am adaugat laptele pentru ca zaharul sa se topeasca mai usor.
Faina am amestecat-o cu un praf de sare,grisul si cacaoa.
Peste galbenusurile de ou am pus si uleiul în fir subtire,mixand în continuare.
La final am adaugat mierea de albina.
Ingredientele uscate le-am încorporat în crema de ou ajutându-ma de un tel.
Am batut spuma albusurile si le-am încorporat usor în compozitie.
Am pus compozitia în tava pe care am tapetat-o în prealabil cu hârtie de copt.
Am pus în cuptor la 180 de grade 40 de minute.
Daca aveti o tava mai mare,timpul de coacere va fi mai scurt,este util totusi sa verificati cu o scobitoare dupa primele 30 de minute.
Am lasat blatul sa se raceasca pe un gratar,apoi l-am taiat obtinând 3 blaturi.
Pentru crema de lamâie am hidratat gelatina cu putina apa rece.
Am mixat smântâna împreuna cu frisca lichida, apoi am încorporat-o în lemon curd.
Am încalzit gelatina la microunde (mare atentie sa n-o înfierbântati pentru ca-si va pierde proprietatile).
Am amestecat o parte din crema cu gelatina, apoi am pus în restul cremei.
Crema nu trebuie sa fie prea rece când puneti gelatina.
Am lasat crema la frigider sa se întareasca putin înainte de a asambla tortul.
Pe doua dintre blaturi am pus dulceata de zmeura ,pe care am încalzit-o putin sa devina mai fluida,iar peste ea crema de lamâie.
Am folosit crema de lamâie si în exteriorul tortului.
Pentru crema de ciocolata, am pus ciocolata pe baie de aburi si am adaugat lapte cât sa aiba o consistenta potrivita.
Nu trebuie sa fie prea fluida.
Mascarponele l-am mixat cu zaharul, apoi am pus ciocolata racita.
Pentru dantela de ciocolata, am topit ciocolata cu untul pe baie de aburi.
Când a început sa se îngroase, am desenat un model pe hârtia de copt pregatita.
Hârtia trebuie sa aiba lungimea egala cu circumferinta tortului si sa fie doar putin mai lata decât înaltimea tortului.
Când ciocolata este destul de întarita cât sa nu curga,am lipit-o cu grija pe circumferinta tortului.
Am pus tortul la frigider, iar când ciocolata s-a întarit, am desprins usor hârtia.
Din aceeasi ciocolata am scris urarea de „La multi ani”.
Deasupra tortului am ornat cu crema de ciocolata,amestecata cu putina crema de lamâie, cirese confiate si am pus urarea de „La multi ani”.
Poftă bună !!!