Un tort facut cu drag....:) Din pacate poze cu sectiune nu am apucat sa fac, se mancase asa de repede de ma bucur ca am apucat sa-i pot face poze inainte de servire...:))) A fost un tort facut la graba, se si vede ca nu este nivelat foarte bine......dar s-a mancat pe nerasuflate pana la ultima feliuta.....:)
- Se pune gelatina intr-un ibric in 100 ml apa si se lasa cca 10 min la hidratat. Dupa cele 10 min se pune pe foc mic si se amesteca continuu cateva secunde, doar pana ce devine lichida, dar sa nu fiarba deoarece isi pierde din proprietati si nu mai are puterea de inchegare. Se da deoparte si se lasa la racit, mai amestecandu-se din cand in cand, dar sa nu ajunga la rcire complta,decat calduta sa ramana.
- Ananasul si se taie bucatele de marimea dorita si se pune la scurs.
- Intr-un bol/castron se bat 700 ml frisca lichida cca 3 min,apoi se scurge iaurtul de zer si se pune peste frisca si zaharul pudra, se mai bate cca 2 min.Daca gelatina intre timp este inca lichida, dar foarte putin calduta (sa nu fie fierbinte) se poate turna peste frisca batuta si se mai da la mixer cca 4 min pana ce se incorporeaza foarte bine toata gelatina. Ananasul deja scurs se pune in compozitie si cu o spatula/lingura de lemn se amesteca usor pana la incorporare.
- Piscoturile se insiropeaza in sucul de la compotul de ananas, dar nu foarte tare.
- Se ia o forma rotunda/tava/cratita, dupa preferinta,se pune o folie alimentara pe fundul formei (sa ajunga si pe margini)....se pune jumatate din cantitatea diplomatului, peste se pune un rand piscoturi insiropate dar nu foarte tare, se pune restul compozitiei diplomat si iarasi un rand piscoturi insiropate. Se da la rece minim 5 ore, dar de preferat se lasa de pe o zi pe alta, sau facut dimineata si consumat seara.
Dupa inchegare,se pune tava/platoul peste forma in care este diplomatul si se rastoarna cu o miscare brusca, se da deoparte folia alimentara si se orneaza dupa preferinta. Eu l-am ornat cu 300 ml frisca batuta, cirese confiate si am facut trandafiri din bomboane sugus.
1
Se poate folosi si blat cacao/alb in loc de piscoturi
2
Se poate folosi orice fruct doriti pentru umplutura, dar si ornat