Vara e aici si cu ea temperaturile dogoritoare. Avand pofta de ceva racoros, am cautat rapid o reteta si am dat peste acest diplomat de mere aspectos (http://www.bucataras.ro/retete/tort-diplomat-de-mere-64996.html). Cum nu-mi sta in fire sa copiez retete mot a mot, din nou am personalizat desertul si i-am adaugat niste ingrediente speciale. Va provoc sa-l incercati si sa-mi spuneti cum v-a iesit!
Un tort aromat si racoros, numai bun de savurat!
Blat:
Strat de mere:
Strat de frisca:
Crema de whiskey:
Decor:
Incepem cu pregatirea blatului:
Separam ouale si batem albusurile cu umpic de sare si cu zahar. Adaugam apoi treptat galbenusurile amestecand cu o lingura de lemn intr-o singura directie. Punem 4 linguri de faina, apoi bicarbonatul stins cu otet si apoi restul de faina. Omogenizam bine. Turnam compozitia intr-o tava rotunda cu pereti detasabili tapetata cu hartie de copt pe fund ,si o dam la cuptorul preincalzit pentru cca. 15-20 minute (sau pana e rumenita si trece testul cu scobitoarea). Scoatem de la cuptor si din forma.Lasam la racit.
Stratul cu mere:
Spalam merele si le taiem pe fiecare in 4 scotand la fiecare feliuta partea cu samburii. Le punem la fiert in apa. Dupa ce sunt fierte bine, le turnam intr-o strecuratoare de paste si le punem apoi in apa rece. Lasam cca. 5 minute sa se raceasca, dupa care luam fiecare felie si o decojim ca si pe cartofi, apoi o punem dinou in strecuratoare. Dupa ce am terminat, presam cu mana merele in sita sa se stoarca bine (eu le-am si zdrobit). Din sita le trecem in robotul de bucatarie, turnam peste ele zaharul si scortisoara si le facem piure ( gustati , iar daca nu vi se pare destul de dulce mai adaugati zahar; merele mele au fost destul de dulci).
Gelatina o preparam conform indicatiilor de pe ambalaj , dar 1/2 din apa necesara o inlocuiti cu vin alb amestecat cu o lingura de zahar (optional). Dupa ce ati preparat-o, o turnati peste piureul de mere (compozitia va fi destul de lichida, dar nu e nicio problema).
Asamblare:
Razuiti blatul preparat cu un cutit bun astfel incat sa indepartati "coaja" de deasupra. Ce ati indepartat amestecati in compozitia de mere. Asezam blatul inapoi in tava si turnam peste el compozitia. Nivelam si dam la frigider cateva ore bune (recomandat peste noapte).
Decor:
Dupa ce merele s-au intarit indepartam peretii tavei. Preparam crema de whiskey amestecand ingredientele precizate. 1/2 din amestec il intindem peste mere si presaram cateva stafide. Batem frisca cu intaritorul si cu scortisoara si o turnam peste, niveland.
Peste frisca stropim cu restul de crema. Ciocolata o maruntim cat mai fin cu un cutit si o presaram deasupra. Pe margine si in mijloc asezam nuci si stafide. Am terminat! Recunosc, am complicat reteta destul de mult, dar mi se pare mai palpitant asa.
Pofta buna!