Pentru crema de lapte am cautat idei pe blogul lui Miha si al Biancai.
Mai intai m-am ocupat de ganache. Am incalzit putin frisca pe foc, am adaugat ciocolata rupta in bucati si am amestecat pana s-a topit aceasta din urma, fara sa las frisca sa fiarba. Am dat amestecul obtinut la rece. Cateva ore.
Am pregatit blatul: am mixat timp de 25 de minute ouale impreuna cu zaharul, esenta si sarea. Am adaugat apoi faina cernuta impreuna cu cacaua, treptat, amestecand usor cu lingura de lemn, de jos in sus. Compozitia odata omogenizata am turnat-o in tava tapetata cu hartie de copt. Am copt blatul timp de 35 de minute la 170 de grade. (pentru siguranta faceti testul scobitorii).
Am pus la fiert 50 ml lapte impreuna cu frunzele de menta; la primul clocot am oprit focul si am lasat menta sa pluteasca in lapte.
Am amestecat laptele condensat cu mierea si restul de 50 ml lapte.
Am adaugat si laptele fiert cu menta, dar strecurat.
Am hidratat gelatina timp de 10 minute in apa rece (cateva linguri), apoi am pus-o la bain marie pana s-a lichefiat; am turnat-o apoi in amestecul de lapte condensat.
Am batut bine frisca si am incorporat-o in amestecul de lapte. Am dat compozitia la frigider, sa se intareasca putin.
Am taiat blatul in trei.
Am montat tortul ajutandu-ma de inelul detasabil al formei de copt: felie de blat, insiropata (sirop clasic: apa, zahar, esenta de rom), 1/2 crema de lapte condensat, felie de blat, insiropata, 1/2 crema de lapte, felie de blat, insiropata.
Am dat la rece (minim 3 ore).
Am scos ganache-ul din frigider si am mixat pana compozitia a devenit cremoasa.
Am detasat inelul formei de copt si am uns tortul deasupra cu crema ganache; pe margine am uns cu frisca si apoi am decorat cu putina ciocolata rasa.