fiindca azi fetita mea scumpa Bianca Daniela a facut 3 luni , trebuia sa fac neaparat un tortulet....care a iesit mai degraba ca o prajitura...dar combinatiile au fost reusite....zic eu....oricum, jumatate s-a dus deja...din ce a mai ramas, va servesc si pe voi cu drag...care poftiti,desigur....
Blatul: se bat spuma albusurile cu zaharul, apoi se adauga pe rand galbenusurile. Se pune apoi uleiul si se mixeaza in continuare. Se adauga faina pe rand, amestecand usor cu lingura, apoi praful de budinca. Praful de copt se stinge cu apa minerala si se adauga la compozitie. Se pune apoi nuca taiata marunt, nu macinata si bucati de ciocolata maruntele. Se amesteca usor si se toarna in forma tapetata cu unt si faina. Se da la copt la cuptorul preincalzit, la 180 grade. E gata cand se desprind marginile tortului de tava. Se scoate blatul pe un prosop sau foaie de copt si se lasa la racit.
intre timp se prepara cremele.
Crema de lamaie: untul cu zaharul pudra se freaca spuma, apoi se adauga zeama de lamaie, coaja si siropul de menta. Laptele se amesteca cu amidonul si o lingura de zahar, apoi se pune pe foc pana se ingroasa. Se lasa la racit apoi se amesteca cu crema. Se lasa la frigider .
Crema de caramel: se caramelizeaza 8 linguri de zahar, apoi se stinge cu laptele, dar cu atentie mare, ca poate da pe dianfara...turnati cate putin...apoi se lasa pe foc pana se topeste cu totul zaharul. Galbenusurile se freaca cu amidonul apoi se toarna peste ele, in fir subtire, caramelul si se pune iar pe foc, pana se ingroasa ca o ciulama...la foc mic.
Gelatina se hidrateaza cu putina apa apoi se pune la foc mic sa se topeasca...se amesteca cu crema de caramel, apoi se lasa crema la racit.
Albusurile se bat spuma tare si se adauga putin cate putin la crema, la fel si frisca, se bate bine si se incorporeaza in crema. Se lasa la rece pana la asamblarea tortului.
Asamblare: blatul se taie in doua si se insiropeaza fiecare parte ff bine cu siropul facut din apa, zahar si esenta de rom.
In tava in care s-a copt tortul ( eu am avut dioar tava dreptunghiulara de data aceasta si tortul nu a iesit foarte inalt...daca aveam rotunda, si doar de 20 cm era perfect...) se pune primul blat insiropat foarte bine, apoi crema de lamaie ( desi era mai bine sa fi pus intai crema caramel, fiindca s-a cam intarit de la gelatina si am intins-o mai greu...), apoi al doilea blat insiropat si crema caramel deasupra. Se lasa la frigider cateva ore...eu l-am facut aseara si a stat pana azi dimineata .
Glazura : se topeste ciocolata cu frisca si untul la foc mic, apoi se toarna calda peste tort ...se niveleaza frumos si se lasa la rece.
Glazura alba: ciocolata si frisca se pun la foc mic sa se topeasca. Amidonul se dilueaza cu laptele si se pune pe foc pana se ingroasa bine, apoi se amesteca cu ciocolata. Cu aceasta glazura am facut floricelele de deasupra. Pe lateral am mai pus cateva smocuri de crema de lamaie.