Este un tort racoros, nu pica greu...usor de facut. Si pentru ca aveam visine in congelator, tema a fost: cu visine. Se simtea nevoia de ceva,, usor"...atat de usor a fost ca nu au trebuit doua zile sa nu mai fie...:))
Blat de cacao:
Crema:
Glazura: de visine
Sirop de zahar ars ( 3 linguri zahar, 200 ml apa)
Blatul: Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, adaugandu-se lingura cu lingura zaharul. Se bate pana rezulta o bezea lucioasa. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si apa si se omogenizeaza cu albusurile. Partea uscata ( faina, amidon, praf de copt, cacao) se amesteca si se adauga lingura cu lingura, de jos in sus. Se tapeteaza forma de copt cu hartie si se baga la copt pentru 30 min. Se face testul scobitorii. Cand este gata se scoate pe un gratar, se lasa la racit si se taie in trei.
Crema: Se mixeaza mascarpone, iaurt, zahar pudra, iar la final se pune frisca batuta mai inainte. Se mixeaza. Intre timp gelatina a fost hidratata si topita in cuptorul cu microunde timp de 40 sec. Se amesteca si ea cu crema de mai sus. Se da la rece cca 10 minute.
Glazura: intr-o tingire se pune untul. Cand incepe sa se topeasca se adauga visinele cu zeama cu tot si zaharul. Se lasa sa fiarba impreuna cca 15 minute. Se scot visinele si se lasa acel suc sa fiarba pana scade si capata consistenta dorita. Se da 5 minute la rece.
Asamblare: pe o farfuri se pune inelul de la forma de copt. Se pune primul bat, se insiropeaza, se pune o parte de crema. Se adauga al doilea blat, insiropare, crema si tot asa pana la final. Peste ultimul blat care se insiropeaza se aseaza restul de crema.
Pe tort se intinde glazura. Visinele se pun pe tort, peste glazura, dupa cum dorim.
Tortul se da la rece pret de 3-4 ore. Se scoate inelul si se orneaza dupa dorinta. Eu l-am lasat asa.