Tort cu ciocolată şi mousse de mascarpone cu lămâie

de diaconta in Torturi, 17 Ian 2016 | 9593 vizualizari

 

Un tort pe care l-am pregătit pentru o aniversare şi l-am vrut foarte ciocolatos dar în acelaşi timp,mie îmi place să îmbin într-un tort mai multe texturi şi arome,aşa că cele doua creme de ciocolată le-am combinat diferit,am adăugat şi un mousse acrişor de lamâie .
Si cele doua blaturi au avut texturi diferite,unul fiind cel pe care-l pregătesc pentru Snickers,iar celălalt fiind blatul de Kinder Pingui.
Si pentru că pregătisem nişte caramel,acesta s-a potrivit perfect cu tortul meu.

 

INGREDIENTE

Blat bezea si nuca -Snickers (tava cu diametrul de 27 cm):

  • 8 albusuri de ou
  • 300 g zahar
  • 4 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • 400 g nuca prajita si macinata
  • 5 g praf de copt
  • Sare

Blat Kinder Pingui (tava cu diametrul de 27cm):

  • 6 oua
  • 120 g zahar
  • 30 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • 3 linguri miere de albine
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri griş
  • 3 linguri cacao
  • 1 plic praf de copt(10g)
  • Sare

Crema cu ciocolata,caramel si alune:

  • 180 g ciocolata cu caramel(4bucx45g)
  • 100 g ciocolata 40% cacao
  • 1 lingura cacao
  • 400 ml smântâna pentru frisca
  • 10 g gelatina
  • 100 g alune prajite

Mousse de mascarpone cu lamâie:

  • 3 galbenusuri de ou
  • 100 g zahar
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml smântâna pentru frisca
  • Zeama de la o lamâie
  • 10 g gelatina

Crema de ciocolata,nutella si mascarpone:

  • 200 g ciocolata 40% cacao
  • 200 g nutella
  • 200 ml smântâna pemtru frisca
  • 250 g mascarpone
  • Caramel,aproximativ 3 linguri(pregatit dupa reteta de aici)

Bordura de ciocolata:

  • 150 g ciocolata 40% cacao
  • 70 g unt
  • 1 lingura ulei
  • Hârtie de copt

Pentru decor am mai folosit:

  • 200 ml smântâna pentru frisca+1 lingura zahar
  • Chipsuri din ciocolata
  • Stiksuri din ciocolata cu crema de vanilie
  • Felii de portocala confiata trase în ciocolata
  • Praline si bomboane de ciocolata
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu ciocolată şi mousse de mascarpone cu lămâie:

Pentru început am pregatit cele doua blaturi.

De fapt le-am pregatit cu o zi înainte.

Pentru blatul de bezea cu nuca-Snickers,reteta este foarte simpla.

Faina am amestecat-o cu praful de copt, si cacaoa.

Nuca am prajit-o si am macinat-o.

Am mixat albusurile cu un praf de sare,iar când spuma a devenit ferma am adaugat treptat zaharul.Dupa aceea am adaugat alternativ faina cu cacao si nuca macinata.

Am amestecat usor cu o paleta pentru ca  bezeaua sa nu se lase.

Am pus compozitia în tava cu diametrul de 27 cm, în care am pus hârtie de copt.

Am pus la cuptor la 180 de grade pentru 25 de minute.

Am scos blatul pe un gratar si l-am lasat sa se raceasca complet.

 

Modul de preparare pentru cel de-al doilea blat este la fel de simplu.

Am amestecat faina,grisul ,cacaoa si praful de copt într-un vas.

Am separat albusul de galbenusul oualor.

Am mixat foarte bine galbenusurile cu zaharul.Pentru ca acesta sa se dizolve mai usor,am adaugat laptele.

Am pus apoi uleiul  turnând în fir subtire si cele 3 linguri de miere.

Albusurile le-am mixat cu un praf de sare,apoi le-am încorporat usor în compozitia obtinuta anterior.

Am folosit o paleta pentru aceasta operatiune.

Am pus compozitia în aceeasi tava cu diametrul de 27 cm,am pus la cuptor la 180 de grade pentru 25 minute.

Dupa aceata l-am lasat pe gratar sa se raceasca.

 

Am pregatit apoi crema de ciocolata,caramel si alune.

Am pus gelatina la hidratat cu putina apa rece(cam doua linguri sunt suficiente).

Am  mixat 200 ml smântâna pentru frisca si am pus-o la frigider.

Alunele prajite le-am tocat grosier.

Intr-un vas pe baie de aburi am pus ciocolata cu caramel taiata bucati,ciocolata amaruie rupta bucati,cacaoa si 200 ml frisca.

Le-am lasat pâna ce ciocolata s-a topit,apoi am luat vasul de pe foc,am pus gelatina taiata bucati,amestecând pâna ce aceasta s-a topit si am lasat-o apoi sa se raceasca.

Când s-a racit complet,am pus alunele si am amestecat cu frisca mixata.

Am taiat blatul  de bezea în doua,l-am asezat pe un platou si am pus inelul formei în care l-am copt.

Am pus peste primul blat putin caramel apoi crema de ciocolata si al doilea blat.

L-am pus la frigider iar între timp am pregatit un mousse de mascarpone cu lamâie.

Am  hidratat gelatina cu putina apa rece.

Smântâna pentru frisca am mixat-o si am pus-o la frigider.

Galbenusurile le-am mixat cu zaharul,am adaugat zeama de la o lamâie si am pus vasul pe baie de aburi.

Am amestecat pâna ce a prins consistenta,am luat de pe foc si am adaugat gelatina taiata bucati.Crema fiind înca calduta,gelatina se va topi destul de repede.

Am lasat crema de ou sa se raceasca.

Am mixat crema mascarpone,am pus treptat crema de ou si la final am adaugat si frisca mixata.

 

Am pus  mousse-ul de mascarpone peste blatul din tava ,peste aceasta am pus  cam 3 linguri de caramel ,iar deasupra am asezat cel de-al doilea blat pregatit.

Eu l-am pus cu partea de jos deasupra,aceasta fiind mult mai dreapta.

Am pus iarasi la frigider pentru ca si aceasta crema sa se întareasca.

 

Pentru a îmbraca tortul am pregatit o crema de ciocolata cu nutella si mascarpone.

Intr-un vas,pe baie de aburi,am pus ciocolata rupta bucati,nutella,smântâna pentru frisca si le-am lasat pâna când totul

s-a topit si s-a omogenizat într-o crema matasoasa.

Am mixat crema mascarpone si apoi am adaugat crema de ciocolata racita.

Cu aceasta crema am îmbracat tortul.

 

Pentru a „confectiona” bordura din ciocolata,am taiat o fâsie de hârtie având lungimea cât diametrul tortului si latimea cu 1 cm mai mult decât înaltimea tortului.

Am topit ciocolata împreuna cu untul pe baie de aburi.

Când aceasta s-a topit ,am adaugat si uleiul.

Am lasat-o sa se raceasca doar atât cât sa pot desena cu ea pe hârtia pregatita.

Eu am folosit o seringa pentru ornat,dar puteti sa folosit si o punga mai groasa la care sa-i taiati un colt.

Fiind foarte lunga fâşia de hârtie,nu avea loc în frigider asa ca am lasat-o sa se întareasca pe masa.

Ciocolata nu trebuie sa se întareasca de tot,dor cât sa nu curga în momentul în care ridicam banda pentru a o aseza pe partea laterala a tortului.

Este o operatiune destul de delicata,asa ca eu am avut nevoie de un ajutor pentru a putea aseza banda de ciocolata.

Dupa ce am pus banda,am pus tortul la frigider.

Dupa jumatate de ora se poate dezlipi hârtia,cu grija ca sa nu stricam ciocolata.

Am decorat cu frisca,chipsuri si stiksuri din ciocolata,praline si bombonele de ciocolata,felii de portocala confiata trase în ciocolata,pe una din aceste felii am scris si urarea.

 

 

S-aveţi poftă !

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolată şi mousse de mascarpone cu lămâie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort de clatite cu frisca si ciocolata