Vă prezint un desert decadent, ciocolatos şi plin de savoare… simplu, caloric şi elegant… de împărtăşit cu prietenii sau cu persoana iubită, la o cină romantică… E prezentabil şi ademenitor… excentric şi irezistibil… nu se recomandă copiilor, deoarece conţine vin roşu, a cărui aromă se simte destul de puternic, şi în nări şi pe papilele gustative… completată cu scorţişoară, vanilie şi întregită de savoarea delicată, uşor acrişoară, a fructelor de physalis, care se potrivesc perfect cu ciocolata…
Am preîncălzit cuptorul aragazului, am uns cu unt şi am tapetat cu hârtie de copt o formă rotundă cu diametrul de 20 cm.
Am mixat untul cu zahărul până când a devenit pufos, am adăugat oul întreg şi gălbenuşul, mixând până când am obţinut o cremă fină, apoi am încorporat vinul şi extractul de vanilie. Făina, cacaoa, scorţişoara, praful de copt şi bicarbonatul le-am cernut deasupra amestecului umed. Am amestecat cu mixerul până când s-a încorporat cam jumătate, apoi am amestecat cu spatula până s-a omogenizat bine. Am turnat compoziţia în formă şi am copt la foc mediu timp de 40 minute (se verifică cu scobitoarea). Prăjitura, scosă din cuptor, am lăsat-o să se răcească circa 15 minute în tavă, apoi am scos-o şi am pus-o pe un grătar până la răcirea completă.
Pentru decorarea marginii, am decupat din hârtie cerată două fîşii de lăţime egală cu înălţimea tortului şi de lungime cam jumătate din circumferinţa tortului. Am topit ciocolata portocalie şi, cu capătul neascuţit al unui beţişor de lemn, am marcat pe fâşiile de hârtie cerată, din loc în loc, bulinuţe. Am lăsat să se întărească, apoi am topit ciocolata neagră şi, cu ajutorul unei spatule, am întins pe toată suprafaţa fâşiilor. Am aşteptat să se întărească pe jumătate şi am lipit fâşiile de marginea tortului. Am dat la rece până când ciocolata s-a întărit de tot, apoi am desprins hârtia.
Pentru glazura de deasupra, am topit ciocolata împreună cu uleiul, am omogenizat şi am turnat pe tort. Am pus fructele de physalis, înainte să se întărească glazura.
1
Se poate folosi orice tip de vin roşu, eu am avut demisec
2
Vinul nu se găteşte total în cuptor, blatul păstrează aromă şi gust destul de evidente; de aceea acest desert nu este recomandat copiilor
3
Ciocolata portocalie pe care am folosit-o pentru buline este de tipul tasty melts, cu aromă de portocale; se poate folosi ciocolată albă colorată în portocaliu cu colorant alimentar pe bază de ulei