De ce nr. 2 ? Pentru că în noiembrie am făcut un tort cu cremă de ciocolată în 3 culori, care a avut aşa succes, încât mi s-a cerut în decembrie o reeditare. Am profitat de ocazie să îmbunătăţesc reţeta şi evident să încerc alt decor.
DECOR
Pentru blat separăm albuşurile de gălbenuşuri, topim crema de ciocolată puţin în cuptorul cu microunde cât să fie lichidă, apoi o amestecăm cu gălbenuşurile şi zahărul vanilat. Adăugăm amidonul amestecat cu praf de copt, apoi albuşurile bătute spumă, migdalele măcinate şi frişca bătută spumă. Se amestecă uşor şi se împarte în 5 părţi egale. Se tapetează o formă de tort cu margini detaşabile cu hârtie de copt şi se coc pe rând 5 foi de blat.
Pentru crema de ciocolată neagră cu migdale se pune la înmuiat gelatina în puţină apă, pentru câteva minute. Se pune pe foc jumătate de frişcă lichidă cu ciocolata ruptă bucăţi până se topeşte ciocolata, dar fără să fiarbă. Iaurtul se freacă cu zahăr, apoi se adaugă gelatina în ciocolata caldă să se topescă. Se adaugă esenţa de migdale şi iaurtul, apoi restul de frişcă bătută spumă. Se toarnă peste un strat de blat însiropat şi se dă la rece, vreo oră.
Pentru crema de ciocolată cu lapte şi scorţişoară se procedează la fel ca la cea cu ciocolată neagră.
Pentru crema de ciocolată albă cu aromă de portocale se procedează la fel ca la celelalte 2.
Crema de ciocolată cu lapte se toarnă direct peste cea cu ciocolată neagră, apoi se lasă vreo 2 ore la rece, după care se toarnă şi crema de ciocolată albă şi se lasă la rece peste noapte.
Decorul se face cu glazură de ciocolată obţinută din topirea ciocolatei în frişcă lichidă, la care se adaugă o lingură de unt. Se presară baza tortului cu ciocolată sfărâmată, iar deasupra cu perle de zahăr.
Restul de foi le-am folosit 3 pentru un tort cu cremă de ciocolată cu cafea şi unul pentru un tort diplomat, ale căror reţete urmează să le postez. Secţiune nu am pentru că a fost un tort comandat.
1
Puteţi face cremele fără iaurt, sau cu adaos de ou, gălbenuşul adăugat în ciocolata caldă iar albuşul bătut spumă. La nr 1 am pus ou în creme, dar mi s-a propus să le fac puţin mai răcoritoare, deşi nu erau prea dulci.