"Ziua cand imi rasfat nevasta"
Este o reteta clasica a bucatariei franceze compusa din pandispan, capsuni si crema de vanilie cu unt.
Se poate decora cu martipan.
Va prezint o varianta cu frisca (in loc de unt).
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/07/tort-cu-capsuni-fraisier_30.html
Pentru biscuit:
Pentru crema pâtissière:
Pentru frisca:
Sirop:
Pregatiti siropul:
Puneti la fiert apa cu zaharurile. Aduceti la fierbere si lasati zaharul sa se dizolve.
Luati de pe foc, rezervati si lasati sa se raceasca.
Incalziti cuptorul la 180°C.
Preparati biscuitul:
Se separa galbenurile de albusuri.
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se fac spuma, apoi se adauga treptat cate o lingura de ulei amestecand mereu.Se pune treptat faina si se adauga albusurile batute spuma.
Se pune compozitia intr-o tava de tort unsa si se da la cuptor pentru 15-20 minute (se verifica cu scobitoarea).
Cand biscuitul s-a racit un pic se scoate din forma si se taie in 2 cu un cutit lung.
Preparati crema:
Se înmoaie gelatina intr-un bol cu apa rece. Puneti la fiert 40 cl de lapte cu vanilia si untul taiat bucatele.
Se dilueaza amidonul de porumb cu 20 cl de lapte amestecand bine.
Adaugati galbenusurile de ou, zaharul si amestecati bine.
Se toarnă treptat peste compozitia cu galbenusuri laptele fierbinte, amestecand bine cu un tel.
Se pune la foc mic amestecand mereu ca sa nu se prinda pe fund, pana cand crema se ingroasa.
Luati de pe foc, adaugati foile stoarse de gelatina, amestecati bine.
Se rastoarna crema intr-o tava si se pune un film alimentar la suprafata.
Se lasa sa se raceasca iar apoi se pune la frigider pentru 2-3 ore.
Dupa 2 ore pregatiti frisca.
Mixam smantana rece intai usor, apoi la viteza mai mare adaugand treptat zaharul si plicul de chantifix pana obtinem o frisca care se tine bine.
Incorporam frisca in crema de vanilie amestecand usor de sus in jos.
Montati prajitura imediat :
Intr-un cerc detasabil plasati partea inferioara a biscuitului.
Imbibati bine biscuitul de sirop si plasati jumatati de capuni pe marginile cercului..
Cu ajutorul unui posh depuneti deasupra jumatate de crema.
Continuati cu capsuni si terminati cu crema.
Imbibati biscuitul ramas cu sirop si depuneti-l deasupra apasand usor.
Lasati o noapte la frigider.
Demulati si decorati.