Qatayef - arabic pancakes.

de AnyMari_swe in Dulciuri, 1 Aug 2011 | 8224 vizualizari

 

Dupa ce am studiat timp indelungat o multime de retete in dorinta mea de a-i pune pe masa de Ramadan sotului meu, care e iordanian, renumitul qatayef (prajitura traditionala care se serveste in timpul sarbatorii musulmane a Ramadanului iar originea ei se pierde in praful veacurilor, pe strazile vechilor cetati ale soarelui rasare, unde vanzatorii ambulanti o vindeau trecatorilor pofticiosi) cam la aceasta "reteta amalgam" am ajuns:

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru aluatul de qatayef

  • 3 cani de lapte
  • 2 cani de faina alba
  • 1 cana de smid- semolina
  • o linguritza praf de copt
  • o jumatate linguritza drojdie uscata
  • un varf de cutit sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • doua linguri zahar vanilat
  • trei linguri ulei de floarea soarelui

  Sirop de zahar

  • 2 cani zahar
  • 1 cana apa
  • 2 linguri apa de trandafiri
  • 2 linguri zeama de lamaie

Umplutura cu nuci

  • 250g nuci tocate sau pisate
  • cca 2 linguritze scortzisoara
  • 75 g zahar

Umplutura cu branza

  • 250g branza aqawi sau mozarella taiata cubuletze sau data pe razatoarea mare
  • cca 100g zahar
  • cca 200g budinca de vanilie
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Qatayef - arabic pancakes.:

Am amestecat toate ingredientele intr-un castron de plastic, i-am pus o punga in cap si am lasat la hodina pe masa de bucatarie cam 45 de min.
Dupa hodina era cam bulbucat maclavaisul - semn ca era gata de prajit in tigaie .

Eu am prajit in doua tigai - fara ulei si am facut de marimi diferite - fiecare face ce marimi vrea :-).

 Cand au fost putin brunetele la partea dorsala am luat clatitutzele si le-am insirat pe un prosop curat de bucatarie sa se mai racoreasca nitzel.

Umplutura o aveam pregatita dinainte :
umplutura nr 1 : nuci (batute cu sucitorul de al meu sotz intr-un prosop) amestecate cu zahar si scortisoara;
umplutura nr 2 : bucatele de branza aqawi ( se poate folosi mozarella sau orice branza dulce sau sarata dar pusa la desarat de cu seara ) amestecata cu budinca de vanilie.
Am umplut qatayefele si le-am asezat in tava si le-am pensulat cu unt topit - in retetele ce le-am gasit pe net scrie ca se pun bucatele de unt pe fiecare qatayef in parte dar mie mi se paru multttttttt prea mult asa ca am ales sa le pensulez - deci pupate doar cu unt topit si apoi coapte in cuptorul preincalzit la 200 de grade cca 20 de min.
Cand sunt calde se ung sau se scufunda in sirop de zahar - eu am turnat pe ele cu un ibric siropul.


Siropul de zahar:
- zahar - doua cani;
- apa - o cana;
- zeama de lamaie - doua linguri;
- apa de trandafiri - doua linguri ( sau mai multe sau deloc -fiecare cum prefera).
Se fierbe zaharul cu apa la fok redus cam 10 min, se adauga zeama de lamaie care face ca siropul sa nu se zahariseasca si se mai fierbe pana devine nitel grosutz.
Se ia de pe fok si se adauga apa de trandafiri sau aroma de flori de portocale sau vanilie.

TIPS-URI

1

Se prajesc doar pe o parte qatayfele!

Daca ti-a placut reteta noastra "Qatayef - arabic pancakes." nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

anomisana 1

04.09.2011, 22:25

foarte buna reteta, arata de zile mari

samira2 1

10.06.2013, 13:37

este una din retetele dulci preferate,eu mai fac si cu nuca de cocos ca umplutura,esti muza mea

AnyMari_swe 1

31.07.2013, 14:39

Multumesc mult @anomisana
@samira2 draga esti o scumpa

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Caramel