Dupa ce am studiat timp indelungat o multime de retete in dorinta mea de a-i pune pe masa de Ramadan sotului meu, care e iordanian, renumitul qatayef (prajitura traditionala care se serveste in timpul sarbatorii musulmane a Ramadanului iar originea ei se pierde in praful veacurilor, pe strazile vechilor cetati ale soarelui rasare, unde vanzatorii ambulanti o vindeau trecatorilor pofticiosi) cam la aceasta "reteta amalgam" am ajuns:
Ingrediente pentru aluatul de qatayef
Sirop de zahar
Umplutura cu nuci
Umplutura cu branza
Am amestecat toate ingredientele intr-un castron de plastic, i-am pus o punga in cap si am lasat la hodina pe masa de bucatarie cam 45 de min.
Dupa hodina era cam bulbucat maclavaisul - semn ca era gata de prajit in tigaie .
Eu am prajit in doua tigai - fara ulei si am facut de marimi diferite - fiecare face ce marimi vrea :-).
Cand au fost putin brunetele la partea dorsala am luat clatitutzele si le-am insirat pe un prosop curat de bucatarie sa se mai racoreasca nitzel.
Umplutura o aveam pregatita dinainte :
umplutura nr 1 : nuci (batute cu sucitorul de al meu sotz intr-un prosop) amestecate cu zahar si scortisoara;
umplutura nr 2 : bucatele de branza aqawi ( se poate folosi mozarella sau orice branza dulce sau sarata dar pusa la desarat de cu seara ) amestecata cu budinca de vanilie.
Am umplut qatayefele si le-am asezat in tava si le-am pensulat cu unt topit - in retetele ce le-am gasit pe net scrie ca se pun bucatele de unt pe fiecare qatayef in parte dar mie mi se paru multttttttt prea mult asa ca am ales sa le pensulez - deci pupate doar cu unt topit si apoi coapte in cuptorul preincalzit la 200 de grade cca 20 de min.
Cand sunt calde se ung sau se scufunda in sirop de zahar - eu am turnat pe ele cu un ibric siropul.
Siropul de zahar:
- zahar - doua cani;
- apa - o cana;
- zeama de lamaie - doua linguri;
- apa de trandafiri - doua linguri ( sau mai multe sau deloc -fiecare cum prefera).
Se fierbe zaharul cu apa la fok redus cam 10 min, se adauga zeama de lamaie care face ca siropul sa nu se zahariseasca si se mai fierbe pana devine nitel grosutz.
Se ia de pe fok si se adauga apa de trandafiri sau aroma de flori de portocale sau vanilie.
1
Se prajesc doar pe o parte qatayfele!