Am ajuns sa fac acest tort ca de mult sta la favorite, reteta este a Timeei si este atat de bun, bezeaua de nuca face totul.
Pozele mele nu sunt asa reusite, dar ma straduiesc :P
Pentru primul blat:
Blatul al doilea, de bezea:
Crema:
Sirop:
Pentru ornat:
Am inceput prin a pregati blaturile,cu o seara inainte dar se pot face si in aceeasi zi in care se prepara tortul.
Primul blat: Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare apoi cu zaharul.Am adaugat galbenusurile treptat,amestecand dupa fiecare galbenus,apoi laptele,uleiul si faina amestecata cu praful de copt si cafeaua pe care le-am cernut inainte de a le pune in compozitie. Se coace intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se tine la 170 de grade cam 30 min. Se face testul scobitorii.
PS: eu am folosit tava de 20 cm
Al doilea blat,de bezea:
Am batut bine albusurile spuma cu zaharul apoi am adaugat in 3 transe nuca macinata.Se coace la 180 de grade cam 25-30 de minute apoi inca 5-10 minute cu usa cuptorului deschisa.
Crema:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul.Se adauga cafeaua fierbinte si se transfera intr-o cratita cu fund dublu si se amesteca pana se ingroasa ca o budinca. Se lasa la racit iar apoi untul se mixeaza pana devine cremos si se adauga din crema racita treptat.Se pune deoparte pana batem frisca.
Eu am batut frisca impreuna apoi am cantarit 250 g si am amestecat treptat cu crema de cafea.
Asamblare:
Primul blat se taie in 2 si se pune pe o farfurie primul blat,jumatate din crema,blatul de bezea de nuca cu mare grija ca se rupe foarte repede, cealalta jumatate de crema,blatul si se orneaza cu frisca ramasa amestecata cu 3 linguri de crema.
Pozele nu exprima cat de bun este acest tort mai ales ptr iubitorii cafelei.
1
untul de preferat tinut la temperatura camerei inainte de a fi mixat.