Mi-a facut cu ochiul tortul lui Buni de cand l-am vazut prima oara.L-am vazut mai apoi la Gaby si am zis ca trebuie neaparat sa il fac si eu.Reteta originala era cu dulceata de trandafiri,insa eu nu am avut si am inlocuit cu dulceata de caise.Data viitoare il voi face cu dulceata de zmeura sau capsuni .Este un tort usor ,pufos si foarte gustos.
Blat:
Am mixat albusurile spuma cu un praf de sare.
Am adaugat zaharul,in ploaie,si am mixat pana am obtinut o bezea tare.
Galbenusurile le-am amestecat cu uleiul si le-am adaugat peste albusuri.
Am adaugat si faina peste albusuri amestecand usor cu o spatula pentru a nu se lasa albusurile.
La final am adaugat zaharul vanilat.
Am tapetat o tava rotunda de 20 cm cu hartie de copt si am copt blatul timp de 20 de minute in cuptorul preincalzit.
Am lasat blatul la racit .
Prima data am pregatit caramelul.
Intr-un vas rotund de yena(20 cm) am caramelizat cele 3 linguri de zahar.
Cu miscari usoare am tapetat si peretii vasului cu caramelul obtinut .
Am mixat albusurile spuma cu un praf de sare.
Am adaugat treptat zaharul si zaharul vanilat mixand bine pana ce zaharul a fost topit complet.
Am adaugat peste albusuri dulceata de caise amestecand usor cu ajutorul unei spatule.
Am turnat spuma peste caramel si am nivelat bine.
Am pus vasul intr-o tava mai mare umpluta cu apa pana la jumatatea vasului.
Am dat spuma la cuptor la foc mic spre mediu pentru 25-30 de minute.(testul scobitorii)
Spuma am lasat-o sa se raceasca in cuptor,cu usa intredeschisa timp de 30 de minute.
Am asezat blatul deasupra spumei si cu o miscare rapida am rasturnat-o pe un platou.
Am dat tortul la rece pana s-a racit complet spuma apoi l-am imbracat in frisca mixata cu smantana ,mascarponele si 1 lingura de zahar.
Eu n-am mai avut rabdare si l-am taiat imediat ce l-am imbracat in frisca.
1
Puteti inlocui blatul cu piscoturi.
2
Daca aveti rabdare lasati tortul pana a doua zi sa se insiropeze blatul cu siropul de caramel.