Pentru blat am batut spuma albusurile, am adaugat treptat zaharul si apoi galbenusurile unul cate unul mixat in continuare. In final am adaugat alunele macinate si faina si am amestecat cu grija pentru a obtine o compozitie aerata. Am copt blatul la 170 grade Celsius pana cand a trecut proba cu scobitoarea. Am lasat blatul sa se raceasca.
Stafidele le-am pus la hidratat impreuna cu esenta de rom. Am pus apa cat sa le acopere.
Pentru crema am amestecat laptele cu ouale, zaharul si faina mixand pentru a nu se forma cocoloase. Am pus crema la fiert si am amestecat incontinuu. Cand a inceput sa fiarba am adaugat alunele macinate si ciocolata rupta bucatele. Am fiert crema pana cand s-a ingrosat. Crema acoperita cu o folie de plastic am lasat-o sa se raceasca.
Am taiat blatul in 2 jumatati egale.
Untul l-am tinut la temperatura camerei. Cand crema s-a racit am inceput sa mixez untul. Treptat am adaugat cate o lingura din crema fiarta la unt. Din crema am pastrat 2 linguri pentru finisarea tortului, restul de crema l-am impartit in 2 jumatati egale.
Pe o felie de blat am pus jumatate din crema, apoi am presarat jumatate dintre stafide. Am pus piscoturile si le-am insiropat cu lichidul in care am hidratat stafidele. Deasupra piscoturilor am presarat restul de stafide. Am pus restul de crema si am acoperit cu cea de-a doua jumatate de blat. De jur imprejurul tortului am finisat cu crema pe care am pastrat-o. Alunele pe care le aveam erau cu coaja, motiv pentru care le-am prajit putin in tigaie si apoi am incercat sa curat cat mai mult din coaja.
Intr-o tigaie am pus la caramelizat 5 linguri de zahar. Cand zaharul era topit, am adaugat alunele si am amestecat putin pentru ca alunele sa fie acoperite de caramel. Alunele caramelizate le-am lasat sa se raceasca pe o farfurie unsa cu putin ulei. Cand s-au racit alunele caramelizate, le-am pus intr-o punga si le-am zdrobit cu ciocanul de snitele. Am uns blatul superior al tortului cu dulceata de piersici, iar deasupra acesteia am presarat alunele caramelizate zdrobite.