Pentru aniversarea mamei am pregatit un tort crema de alune de padure, crema de ciocolata neagra, imbracat in ciocolata alba si frisca.
Blatul:
Se separa cele 8 oua: folosim toate albusurile la pandispan, apoi dintre galbenusuri folosim doar 5 la pandispan, iar celelalte 3 galbenusuri la crema.
Asadar, se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se obtine o spuma, se adauga zeama de lamaie, zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile, uleiul, praful de copt si faina amestecand bine. Se obtine o compozitie usor moale, care se toarna intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor cam 35 de minute. Vom obtine un pandispan alb, pufos.
Siropul:
Pentru sirop, se fierb la foc mic, apa cu zaharul, eu las sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se da ibricul de pe foc, se adauga si esenta de rom sau alte esente care va plac.
Se lasa la racit blatul si siropul.
Tortul meu a iesit destul de inalt, asa ca l-am taiat in patru parti si l-am insiropat.
Crema cu alune de padure: se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat si faina. Se toarna incet laptele cald, se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Se fierbe pana se ingroasa. Dupa ce se da de pe foc, se adauga untul si se amesteca bine. Se lasa la racit.
Se sparg cateva alune de padure, se prajesc cu tot cu pielita intr-o craticioara cu putina sare (fara ulei). Se rumenesc bine, nu va temeti daca se innegreste coaja, pentru ca oricum le vom decoji. Dupa ce se racesc alunele, se decojesc si se dau prin rasnita de cafea, ca sa obtinem o pudra fina. Se adauga alunele macinate la crema si se amesteca cu mixerul ca sa se uniformizeze pudra de alune.
Pentru crema de ciocolata neagra: din crema de alune dam deoparte putina intr-un castronel. Separat, se incalzeste putin lapte intr-un ibric, adaugam cateva patratele de ciocolata neagra si amestecam bine pana se topeste ciocolata, care se rastoarna apoi peste crema din castronel.
Asamblare si decor:
Pentru asamblarea tortului se intinde bine jumatate din crema de alune peste primul strat de la pandispan, se adauga al doilea strat de pandispan, acum crema de ciocolata neagra, al treilea strat de pandispan, cealalta jumatate de crema de alune si capacul tortului.
Se pregateste glazura incalzind putin lapte, apoi se adauga ciocolata alba rupta in bucatele si se amesteca bine pana se topeste ciocolata, care se toarna apoi cu grija peste tort, astfel incat sa acoperim bine capacul si eventual lateralele. Se da la frigider pana se incheaga ciocolata.
Apoi se bate frisca lichida pana devine consistenta si matasoasa si se orneaza mai departe tortul. Se pudreaza cu cacao sau ness.
Se da la rece inainte de servire.
Pofta Buna!
Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/10/tort-aniversar-cu-alune-de-padure-si.html