de cand am vazut reteta postata de Timeea am stiut ca un astfel de tort trebuie sa-i pregatesc fiului meu cu ocazia serbarii majoratului. A fost un tort foarte dulce si apreciat de toti ai casei, in special de sarbatorit, fan declarat al ciocolatei....
Blat:
Sirop:
Crema:
Decor:
Preparam blatul in ziua precedenta evenimentului pentru care-l pregatim dupa cum urmeaza:
-separam albusurile de galbenusuri;
-batem albusurile spuma cu 100 gr zahar;
-frecam galbenusurile cu 100 gr. zahar, adaugam uleiul, apoi apa minerala;
-stingem praful de copt in cativa stropi de zeama de lamaie, apoi il adaugam peste galbenusurile frecate;
-amestecam faina cu praful de cacao (le cernem, adica le trecem prin sita impreuna);
-adaugam alternativ cate o lingura de faina+xcacao si una de spuma de albusuri . Amestecam cu mixerul la viteza cea mai mica pana incorporam toate cantitatile;
-ungem tava cu putin ulei, o tapetam cu faina. Adaugam amestecul obtinut in tava si coacem la temperatura moderata pana trece testul cu scobitoarea (cam 40 min., 165 grade)
A doua zi taiem blatul in 4 (foi).
Siropul se prepara dupa cum urmeaza:
-fierbem la foc mic apa cu zaharul si esenta de rom (cca 10 min. din momentul in care lichidul da in clocot)
Crema:
- untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) se mixeaza cu zaharul pudra pana obtinem o crema spumoasa.
Adaugam praful de cacao si galbenusurile (rand pe rand), mixand crema la viteza mare a mixerului. La final adaugam esenta de rom.
Glazura:
-topim intr-o craticioara ciocolata in frisca lichida la foc mic. O turnam intr-o punga rezistenta si taiem foarte fin unul dintre colturile pungii. Pe hartie pergament desenam dupa inspiratie forme cu glazura de ciocolata pe care le vom da la rece pana decoram tortul.
Asamblarea:
Asezam prima foaie de blat pe platou, o insiropam foarte bine, ungem cu crema in strat rezonabil ca este foarte dulce. Urmam aceiasi pasi pana aszam si ultima foaie de blat.
Cu crema ramasa se imbraca tortul, apoi se decoreaza cu formele de ciocolata pe care le-am tinut la rece pana in acest moment.
In plus, adaugam si niste visine din visinata si lasam tortul intr-un loc racoros pana in momentul servirii.
Pofta buna!