Este o mancare clasica, romaneasca, delicioasa…..care imi aminteste mereu de copilarie. O sa va dau reteta mamei mele, iese o minunatie, eu am schimbat doar faptul ca pun in ea cartofii fierti separat .
Preparare: spalam carnea si o stergem bine apoi cu un servet de hartie absorbant.
Intr-un vas punem la incins cele 2 linguri de ulei si apoi adaugam ceapa, morcovii, ardeiul si telina si lasam la foc mic pret de cateva minute. Adaugam apoi bucatile de carne si lingurita de boia , sarea, piperul si delikatul si lasam cateva minute la foc mic pana se caleste putin si carnea.
Adaugam apoi 500 ml de apa clocotita si lasam sa fiarba incet. Eu am pus in oala sub presiune si am lasat 20 de minute dupa ce am inchis supapa, in vas normal trebuie sa fiarba 30-40 de minute depinde de carne. Dupa ce este fiarta carnea mai adaugam apa clocotita daca trebuie, sa fie cat sa treaca peste carne si turnam peste laptele amestecat cu lingurita de faina. Lasam sa mai clocoteasca putin, mai dregem dupa gust cu condimente daca trebuie si oprim focul. Adaugam apoi verdeata taiata marunt si mai lasam acoperit vasul timp de 2-3 minute. Se serveste fierbinte, adaugand in fiecare farfurie, 3-4 bucati de cartofi fierti separat, insotita de mamaliguta calda sau cu paine, in functie de preferinte . Cartofii se pot pune si cu 10-12 minute inainte sa se termine tocanita taiati cubulete marunte dar eu prefer sa ii pun separat ca parca isi pastreaza mai bine gustul.
Eu am servit-o de aceasta data insotita de conopida murata , a fost excelenta. Iarna parca e mai gustoasa aceasta tocanita atuci cand este servita acompaniata de muraturi. Va doresc pofta buna !