O reteta de vara pe care o fac mereu.
Preparat ce l-am preluat de la mama.
Ea mereu face cate o tigaie de tocana si musai insotita de mamaliga.
De data aceasta dovleceii trebuie sa fie mai mari, nu mici si fragezi.
Un fel de dovlecei din cei scapati un pic mai mult pe curpeni. Au alt gust, mai dulcegi, pulpa mai ferma.
Spalam dovlecelul si il decojim. Il taiem pe jumatate si cu ajutorul lingurii scoatem semintele si nervurile si-l tocam cubulete.
Ceapa curatata si spalata tocata si adaugata intr-un ceaunel de tuci in care sfaraie deja uleiul.
Amestecam, lasam sa rumeneasca foarte putin ceapa,apoi adaugam dovlecelul ,presaram un praf de sare,amestecam si acoperim,lasam la foc cam 8-10 minute ,amestecand de cateva ori.
Cand dovlecelul este bine facut,adaugam rosiile tocate ,amestecam,lasam 5-6 minute.
Intr-o ceasca adaugam smantana ,apoi faina ( daca smantana este prea groasa ,mai adaugam 2-3 linguri lapte sau apa). Turnam compozitia peste rosii si dovlecel,amestecam si mai lasam 8 minute sa bolboroseasca la foc mic.
La sfarsit adaugam usturoiul pisat.Potrivim de sare si piper,acoperim si lasam la odihnit pana preparam ouale.
Se serveste tocana cu ochi romanesc presarat cu verdeata si branza maturata rasa si cu mamaliga sau paine de casa.
Optional.ardei iute,piper .
Pofta buna!
1
Tocana se prepara la foc mic.
2
Se serveste atat rece cat si calda.