Mai intai coacem ardeiul. Eu folosesc si gogosar si capia. Curatim ardeiul sa-l lasam la scurs. Dam pe razatoarea mare telina, morcovul si dovlecelul.
Ceapa si ardeiul copt le-am dat prin masina de tocat carne. Se pot toca la mana daca aveti rabdare.
Intr-un vas incapator punem uleiul si ceapa si-l punem pe foc. Lasam sa clocoteasca cateva minute, apoi adaugam si morcovul si telina rase.
Lasam sa fiarba. Dupa ce s-au inmuiat legumele adaugam si dovlecelul ras, apoi ardeiul copt. Lasam sa fiarba, amestecand periodic.
Adaugam si sucul de rosii si condimentele. Eu introduc cratita la cuptor la foc mic si las sa fiarba pana se ridica uleiul deasupra. Orezul se fierbe separat si se adauga cu o jumatate de ora inainte de a opri focul.
Intre timp am sterilizat borcanele punandu-le pe o tava pe aragaz.Se vor incalzi de la caldura degajata de cuptor.
Punem tocana calda in borcane, le infiletam, apoi le asezam intr-o tava si le introducem in cuptor la foc minim pentru 30 de minute, fara a preincalzi cuptorul.
Oprim focul si lasam borcanele in cuptorul inchis pana se racesc complet. Eu le las de seara pana dimineata.