Daca vreti sa mancati o tocana delicioasa de ardei copti, mergeti la Durau.
Intr-o toamna frumoasa acum cativa ani, dupa ce am coborat cu un grup de pe Ceahlau, epuizati si lihniti de foame cautam sa manancam undeva in statiune.
Mergand pe stradute la un moment dat, un miros de ardei copti ne-au invadat narile.Mergand si adulmecand de unde vine mirosul .am dat de o pensiune .
In meniu era trecut : Tocana de ardei copti specific zonei
Nu puteai sa omiti asa ceva pentru ca nu numai mirosul care venea de la gratarul unde in timpi reali se parpoleau ardeii ne a convins si poate (?)nici foamea ,ci mai degraba curiozitatea ce ar fi atat de specific acestei zone la o tocana.
Nu am regretat,ba mai mult am comandat si a 2-a zi.
Am reprodus-o si acasa, e buna rau. Va indemn sa mergeti pe Ceahlau si sa nu uitati la coborare sa mancati aceast preparat.
Pana atunci am sa postez reteta ,si astept sa o comparati daca o faceti cu cea deacolo
Ceapa o calim pana devine usor aramie, adaugam rosiile si lasam 5-6 minute.
Adaugam ardeii rupti fasii (pe timp de iarna puteti folosi un borcan de ardei facuti de cu toamna la borcan reteta o gasiti aici ), acoperim tigaia si lasam la foc mic 10 minute.
Adaugam smantana si cimbrul, amestecam si mai lasam 4 minute.
La sfarsit adaugam branza de capra rupta bucati sau data prin razatoarea cu ochiuri mari, lasam sa topeasca branza.
Potriviti de sare si piper si garnisiti cu patrunjel proaspat sau cu cozi de ceapa, dupa preferinte.
Se serveste imediat fierbinte.
Pofta buna!
1
Aveti grija la sare, luati in considerare cat de sarata este branza
2
Daca vreti sa umblati la consistenta, folositi zeama pe care au lasat-o ardeii dupa ce i-ati curatat
3
Ideal se asociaza cu mamaliga