Probabil știți deja că ador aluaturile dospite dar și cele fragede. Când mă apuc de făcut produse de patiserie sunt precum un copil care se joacă cu o bucată de plastelină. Așa sunt eu. Îmi place să simt cum se formează aluatul, să-l frământ, să-i simt consistența, să-l modelez, să-l văd cu crește și cum se coace în cuptor. Ce-i drept, mama mă lăsa mereu să mă joc cu aluatul atunci când pregătea vreo bunătate la cuptor sau când făcea gogoși.
Totuși, evitam să fac paste făinoase deși ador pastele făcute în casă. Îmi era destul de greu să le pregătesc după metodele rudimentare, mai ales că aluatul pentru cele pregătite 100% de mână trebuie să fie mai tare, fără elasticitate, pentru a obține paste de calitate.
Acum am jucărie nouă pe care mi-e tare drag s-o flolosesc. O mașină de paste proaspete care-mi ușurează mult de tot munca.
Înainte de a vă explica pașii, țin să subliniez faptul că ingredientele de mai sus sunt pentru un aluat din care vom face paste cu ajutorul mașinii, adică un aluat elastic, asemănător celui pentru pâine sau cozonac. Dacă urmează să tăiați aluatul cu tăietorul ( pintenele ) pentru paste sau cu un cuțit, este nevoie doar să adăugați făină în plus pentru a ajunge la consistența necesară. Așa cum am mai spus, în cazul acesta aluatul trebuie să fie destul de tare, să pară puțin uscat.
Acum să trecem mai departe. :)
Pentru a obține pastele vișinii, am cernut făina într-un castron încăpător, am adăugat oul și 250 ml din suc proaspăt de sfeclă. Am frământat până când am obținut un aluat compact și ușor elastic. Până aici, nimic complicat.
Pentru pastele verzi, însă, este necesar să opărim leurda în apă cu sare ( nu mult, în jur de 30 de secunde în apa clocotită ) și să o tocăm. Eu am făcut-o pastă cu ajutorul mixerului vertical. În continuare, am procedat la fel ca și în cazul pastelor roșii.
De aici, e joacă de copii. :)
Am împărțit fiecare aluat în 4-5 bucăți. Cu mâna i-am dat o formă cât de cât dreptunghiulară, l-am pudrat cu puțină făină și am început să fac tagliatelle colorate.
Dacă v-au plăcut tagliatelele mele, să știți că le puteți savura alături de minunatele fructe de mare, un sos de dovlecel sau de ce nu, poate vă plac preparatele picante, așa că puteți pregăti delicioasele paste aglio e olio e peperoncino.