Sushi este emblematic pentru bucataria japoneza, nici nu se stie exact cand a aparut, se presupune ca in secolul V inainte de Hristos, odata cu instalarea culturilor de orez in Japonia. Se face in sute de forme si combinatii, ideea de baza este ca are in compozitie orez ( uneori lasat la macerat ) , peste crud, legume, fructe de mare, omleta…si alga uscata neagra numita Nori. Are diverse denumiri in functie de forma si de compozitie, o sa fac un articol despre sushi si denumirile lui separat ca sa nu ma lungesc aici eu am facut ieri nigirizushi care este facut din orez presat care are desupra o bucata de peste crud, fructe de mare sau omleta ; temarizushi care este cel mai intalnit in bucatria familiala in japonia, este o bila de orez care are in compozitie bucati mici de peste crud, legume, fructe de mare si makizushi cel mai cunoscut care este facut dintr-un strat de orez care are in mijloc peste sau legume, omleta su fructe de mare si este rulat apoi in foaia de alga uscata Nori si taiat cilindri mici de 1,5 cm. Se serveste asezonat cu so de soya, cu wasabi, pasta picanta japoneza si cu ghimbir macerat ( preparat cu miere si otet de orez )
Preparare: am pus orezul la fiert, exact ca in instructiunile de pe pachet. Spalat bine prealabil, pus un volum de orez ( o canita am pus eu ) si 1,5 volume de apa rece, putina sare. Am lasat sa clocoteasca tare 2 minute apoi am dat focul incet si am mai lasat 13 minute pana la absorbtia completa a apei , amestecand incet din cand in cand. Apoi am lasat orezul la racit 10 minute. Separat am facut intr-un bol un sfert de canita de otet de orez, 2 linguri de zahar ( de trestie am pus eu ) si putina sare. Am turnat amestecul peste orez si am amestecat bine. Orezul este foarte lipicios dar bobul ramane totusi intreg .
Am trecut la modelare , pe o foaie de alga Nori am pus un strat de orez, poi in mijloc catravete si somon afumat taiat fasii mici .
Am rulat cu grija ( este un covoras de bambus special pentru asta dar eu nu ma descurc asa bine cu el asa ca am folosit o folie de aluminiu , imi permite sa controlez mai bine situatia deocamdata) si am presat incet ca sa obtinem un rulou consistent. Separat am modelat mici ovale de orez si bilute de orez cu bucatele mici de peste afumat in ele.
Peste ovalele de orez nigirizushi am asezat apoi o bucata de somon si o fasie mica de alga transversala, am mai facut niste bilute temarizushi cu bucatele de castravete si somon afumat prin ele.
Au iesit excelente, le-am servit asortate pe un platou alaturi de wasabi ( am un tub mic dar cred ca imi ajunge ani de zile la cat de iuete este )) ) si sosde soya.
O parte le-am asezat chiar pe platoul de sushi si aratat exact la fel cu cele pe care le cumparam eu ….scump as zice la 7 euro un platou ca cel din imagine .
Au fost execelente, cu o aroma aprate m-am indragostit de sushi de cand am mancat prima data terbuie sa le testati macar o data . Sunt foarte bogata in omega 3 si oligoelemente benefice. Daca le faceti cu alt fel de peste crud decat cel care este preparat pentru a fi mancat asa, sfatul specilistilor este sa il congelati 24 de ore la -20 de grade inainte sa folositi la sushi. Promit sa va bombardez cu retete de sushi si sa va vorbesc mai mult despre acest fel de mancare japonez pentru ca merita din plin.