Pentru acest sfârșit de an am făcut o supă ușoară și în același timp consistentă, cu legume și șuncă țărănească afumată. A ieșit o supă foarte gustoasă și nici nu am avut prea mult de lucru la ea.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se curăță, se spală, se taie bețișoare (julienne) și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce devin transparente.
Se spală ardeiul capia, se curăță de cotor și de semințe, se taie julienne și se călește în tigaie, cu celelalte legume.
Se spală roșia, se curăță de semințe, se taie cubulețe și se pune în tigaie, cu celelalte legume, ca să se pătrundă și să scadă ușor, lichidul format.
Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe (cât să încapă fiecare într-o lingură) și se adaugă în oală, la fiert.
Se spală bucata de șunculiță țărănească, se șterge și se taie feliuțe subțiri.
Se aleg, se spală, se zvântă și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.
Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă în oală, pentru ultimul clocot, legumele călite în tigaie și șiunculița țărănească feliată.
După un ultim clocot, se condimentează supa cu sare și piper, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul la oală și se oprește focul de la aragaz.
După 10-15 minute de ”odihnă”, supa se poate servi.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Căliți-o doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, ca să se pătrundă și să rămână dulce și plăcută.
2
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fiert.
3
Tăiați cartofii sub formă de cubulețe, atât cât să încapă în lingură. Nu este frumos să tăiați, în farfuria de supă/ciorbă, legumele prea mari, sau bucățile de carne.
4
Adăugați cartofii în oala de supă, atunci când celelalte legume sunt aproape fierte.
5
Condimentați la sfârșit, când șunculița și-a lăsat gustul bun în ciorbă și vă puteți da seama mai bine ce cantitate de sare și piper mai este necesară.
6
Înainte de servire, presărați pătrunjel tocat și lăsați supa să ”se odihnească” în oala, cu capacul pus.