Supa de gaina de curte, incomparabil de buna, cu taietei din faina fara gluten.
Desi usor sceptica la inceput, vreau sa spun ca a iesit un aluat grozav si niste taietei pe cinste.
Postez aceasta reteta pentru cine are nevoie de produse fara gluten sau preparate fara gluten.
Găina de țară se porționează. Se spală, se pune la fiert, în apă rece.
Radacinoasele se curăță, se spală.
După primul clocot, se aruncă zeama de la carne, se adaugă apa fierbinte curată, radacinoasele spălate, sare și câteva boabe piper. Se lasă la fiert, la foc mediu spre mic, pană când scade 1 sfert zeamă și carnea e fiartă. Se strecoară zeama de la supă, carnea se pune într-un castron.
Separat, se pregătesc tăiețeii.
Într-un castronel, se amestecă energic două ouă, cu un praf de sare. Se adaugă câteva linguri de faina fara gluten de la Schar, se adaugă 2 lg ulei și se omogenizează. Din acest moment, se adauga și restul de făină, pană se obține un aluat elastic, nelipicios. A rezultat un aluat maleabil, ușor de lucrat cu el, spre încântarea mea desigur. Se porționează.
Cu ajutorul mașinii de paste, se întind foi subțiri (la grosimea dorită), apoi se taie sub formă de tăieței, mai lați sau mai subțiri. Mie îmi plac mai lați. Vreau să spun că au ieșit perfect, nu s-a simțit nicio diferentă la gust.
Se întind pe suportul de paste sau pe un ștergar din textil, curat. Se lasă la uscat pană când zeama este gata.
Din zeamă rămasă, se toarnă într-o oală cam 3/4 din capacitate și se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă tăiețeii și se asteaptă să fiarbă. În momentul în care se ridică la suprafața supei, se adaugă sucul de roșii, sare (dacă mai e cazul) și se mai lasă cca. 3-4 minute pe foc. Se închide focul, se presară pătrunjel tocat și se acoperă cu un capac. Tăiețeii se vor umfla incă puțin.
Supa se servește caldă, cu mare poftă!
1
Cand fierb carne, eu schimb mereu prima apa in care a dat primul clocot. Daca nu doriti acest lucru, o puteti lasa sa fiarba de la bun inceput in aceeasi apa.
2
Daca folositi faina fara gluten din motive de intoleranta, aceasta trebuie manevrata in spatiu curat, fara alergeni sau substante care pot contine gluten.
3
Cu siguranta, se poate inlocui faina fara gluten cu faina de grau.