Am căutat zilele trecute o rețetă cu ciupercuțe, într-o cărțulie cu preparate cu ciuperci. Am citit mai multe rețete, iar cu unele nu prea am fost de acord, așa că m-am oprit la o rețetă de macaroane cu ciuperci în sos tomat, dar am schimbat tot. Am înlocuit macaroanele cu spaghete, am preparat altfel, atât sosul tomat, cât și ciupercuțele. Acum (când mâncarea s-a terminat, de fapt, de vreo câteva zile) pot zice că schimbările făcute au fost foarte bune, iar preparatul a ieșit excelent.
Se curăță cu grijă ciupercuțele de pielițe și de filamente, în așa fel încât să rămână întregi.
Se spală ciupercuțele curățate și se pun la fiert în apă cu sare.
În același timp se fierb spaghetele, conform recomandărilor de pe ambalaj, în apă cu sare.
Cât timp fierb spaghetele și ciupercuțele, se prepară sosul tomat. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și apoi se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Separat, se adaugă în sucul de roșii toate condimentele: sarea, piperul, zahărul tos, chilli, oregano, cimbru, busuioc uscat. Se amestecă, până ce se dizolvă zahărul. Cine vrea ca sosul să aibă consistență, poate adăuga și o linguriță de amidon alimentar.
Se spală roșiile cherry și se înjumătățesc.
Când ceapa și usturoiul s-au înmuiat, se adaugă sucul de roșii condimentat după gust și 100 ml de apă. Se lasă sosul la fiert, la foc mic, până ce mai scade puțin și la urmă se adaugă jumătățile de roșii cherry. Se lasă sosul tomat până ce se pătrund și roșiile cherry (încă 2-3 minute) și apoi se ia tigaia de pe foc.
Când spaghetele au fiert, se strecoară, se clătesc de 2-3 ori și se lasă în strecurătoare să se scurgă complet de apă.
Ciupercuțele fierte se strecoară și se scurg bine de apă, după care se sotează și se rumenesc ușor în tigaia în care s-a pus mai întâi uleiul de floarea soarelui și apoi untul feliat.
Se pun spaghetele într-un platou și se stropesc uniform cu untul topit în care s-au sotat ciupercuțele. Se adaugă sosul tomat și ciupercuțele sotate, după care mâncarea poate fi servită, caldă.
1
Curățați cu grijă ciupercuțele, ca să rămână întregi.
2
Pentru sosul tomat, nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu devină amare, ci înmuiați-le doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, ca să devină dulci.
3
Adăugați după gust condimentele, cu atenție la chilli, ca să nu fie prea iute sosul (un vârf de cuțit este suficient).
4
Cine vrea ca sosul să fie mai legat, poate adăuga o linguriță de amidon.
5
Supravegheați sosul, ca să nu scadă prea mult și să nu se prindă de fundul tigăii.
6
Topiți untul feliat într-o tigaie în care ați turnat mai întâi 2-3 linguri de ulei. Astfel untul nu se va arde.
7
Scurgeți bine de apă ciupercuțele fierte, înainte de a le sota.
8
Sotați ciupercuțele la foc mic, până ce se rumenesc ușor și iau un gust bun de la unt.