Sos pentru paste la borcan

de simona72 in Conserve, 31 Aug 2014 | 13825 vizualizari

 

Ideea mi-a venit atunci cand am primit un brat de busuioc proaspat....era asa de mult incat nu aveam ce face cu el...am pus si la congelator, am facut un sos pesto, dar tot a mai ramas suficient....Asa ca, daca tot ne plac pastele si din camara nu-mi lipseste sosul cumparat din magazin, am zis sa incerc si o varianta de sos pe care-l voi pune la borcan ca si pe celelalte conserve.

 

INGREDIENTE

  • pentru sosul de baza:
  • 5 kg rosii grase de gradina
  • 1,5 kg ceapa alba
  • 3-4 capatani de usturoi
  • 250 ml ulei de masline
  • 3-4 ardei iuti sau sos Piri-Piri
  • 1 kg ardei rosu(gras sau capia sau gogosar)
  • sare si piper dupa gust
  • 5-6 linguri zahar
  • 1 borcan pasta de tomate
  • 2 catroane de marime medie pline cu frunze proaspete de busuioc
  • in plus:
  • 150 gr branza pecorino
  • 50 ml ulei de masline
  • 500 gr ciuperci chapinion
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sos pentru paste la borcan:

Ca sa-mi fac o idee cam ce contine un astfel de sos, am luat borcanul de paste din camara si m-am uitat pe eticheta lui. Atunci am ajuns la concluzia ca vreau sa fac doua feluri de sosuri: unul cu pecorino si unul cu ciuperci. Asa ca am purces in a face sosul de baza...in primul rand m-am folosit de robotul de bucatarie, care il consider de mare ajutor, mai ales atunci cand facem conserve pentru iarna. Am pus uleiul de masline la incins, am curatat ceapa, am taiat-o in sferturi si am tocat-o la robot. Va iesii o ceapa tocata marunt. Calim ceapa in ulei, adaugam ardeiul tocat de asemeni la robot si lasam sa se caleasca. Rosiile se spala, se cresteaza in varf in cruce si se pun in apa clocotita pentru un minut, pana coaja crapa si se desprinde usor. Se curata rosiile de coaja, se trec prin robot, se adauga la ceapa si ardeiul calit. Lasam pe foc aproximativ o ora si jumatate. Adaugam usturoil pisat, frunzele de busuioc trecute pentru cateva secunde prin robot sau taiate grosier, sare si piper,zahar,pasta de tomate, sos de ardei iute cat doriti de picant. Mai lasati pe foc inca 30 minute. 

Impartiti sosul in doua parti aproximativ egale, iar in cel pe care doriti sa-l faceti cu branza pecorina bagati pentru un minut robotul vertical sa aduceti putina finete sosului. Adaugati branza data jumatate pe razatoare cu gauri mici si jumatate pe razatoarea cu gauri mari(sa se simta bucati ceva mai mari de branza). Dati din nou sosul pe foc si-l mai lasati pentru inca 10-15 minute sa clocoteasca. Neaparat gustati si adaugati dupa gust sare, piper, zahar...

Pentru cealalta jumatate de sos: spalati ciupercile si taiatile feliute. Se calesc in 50 ml ulei de masline,apoi se adauga la sosul ramas. Se lasa pe foc inca 20-30 minute. Se pun sosurile fierbinti in borcane sterilizate, se pun capace si se lasa acoperite in paturi pana a doua zi. Noi am servit imediat o portie de paste...Sa va fie de bine!!!

TIPS-URI

1

atunci cand desfaceti un borcan pentru paste, puteti sa prajiti cateva felii de bacon pentru un plus de aroma si gust...

2

se pot adauga ierburi aromatice dupa gust

Daca ti-a placut reteta noastra "Sos pentru paste la borcan" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

ieri la 15:59

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

pe 01.07 la 11:22

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tortellini cu pui, ciuperci si mascarpone