Un sos absolut excelent, gustos, se poate servi si pe paine daca va vine sa credeti. Desi am zis ca spun pas anul acesta pastei de gogosari, pentru ca au explodat preturile deodata, totusi am pregatit acest sos de legume pentru ca primisem cateva rosii de tara si erau cam moi. Am combinat eu ceea ce am crezut si asa a iesit aceasta bunatate, care, va da savoare supelor, tocanitelor, sosurilor, fripturilor...si altor preparate la iarna!
Intr-o oala punem niste apa la fiert.
Spalam rosiile si cand apa din oala incepe sa clocoteasca, dam drumul rosiior si le lasam cam 2 minute la oparit.
Le scoatem cu o paleta, le punem intr-un bol sa se racoreasca, decojim pielita si indepartam cotoarele.
Gogosarii si kapia ii spalam, ii curatam de seminte si ii taiem bucati potrivite.
Curatam ceapa si o taiem in sferturi.
Trecem prin robot mai intai ceapa, apoi rosiile, iar la sfarsit gogosarii si kapia. Daca nu aveti robot le puteti da prin masina de tocat.
Intr-o cratita mai mare punem uleiul la incins, dam drumul cepei si rosiilor.
Le lasam cam 5 minute pe foc, adaugam pasta de gogosasi cu kapia, presaram sarea si putin piper proaspat rasnitat.
Focul la aragaz trebuie sa fie potrivit, amestecam des in sos cu o paleta de lemn si il lasam sa scada binisor. Eu l-am fiert cam o ora si 20 de minute.
La final adaugam foaia de dafin rupta bucatele si amestecam.
Tragem cratita de pe foc, iar in borcane bine spalate si uscate, punem sosul fierbinte.
Invelim borcanele intr-o patura si le lasam pana a doua zi asa, apoi le dam la rece.