Nici o sarmaluta parca nu e asa buna ca cele preparate primavara.Sunt pline de aroma,verdeturi si savoare.
Carnea o spalam,o tamponam cu un servet de bucatarie si o trecem prin masina de tocat. Ceapa uscata o curatam si o tocam marunt. Morcovul il curatam de coaja ,apoi il dam prin razatoare. Ceapa verde o spalam ,tocam partea alta,iar cozile le facem rondele. Patrunjelul si mararul verde le spalam,indepartam cozile si le tocam.
Intr-o cratita punem uleiul la incins. Adaugam ceapa uscata si o lasam 5 minute la inmuiat,apoi punem si morcovul. Lasam inca 4-5 minute,dupa care adaugam pasta de tomate si ceapa verde. Tot acest amestec il mai lasam pe foc vreo 3 minute si nu mai mult. Orezul il spalam in 3 ape, il lasam sa stea circa 10 minute in apa calda si apoi il scurgem . Intr-un bol punem orezul scurs,amestecul de ceapa,carnea tocata si verdeata tocata. Dam gust cu sare si piper ,iar la urma oul. Amestecam bine intreaga compozitie.
Intr-o oala punem 1 cana bors,o lingurita sare si circa 3 cani cu apa si o punem pe foc. Frunzele le spalam. Cand amestecul cu bors fierbe,punem frunzele la oparit,dar foarte putin,cam 1 minut. Le soatem si le trecem pe sub jetul de apa rece pentru a stopa fierberea. Indepartam coditele frunzelor de vita. Punem cate putina compozitie pe fiecare frunza si le impaturim,pana terminam atat compozitia cat si frunzele.
Pe fundul unei oale punem niste frunze,apoi asezam sarmalutele in oala. Intre ele punem bucatele de frunze de dafin . Nu umplem oala mai mult de 3/4. Deasupra le acoperim cu frunze,apoi punem apa cat sa le cuprinda si jumatatea de cana de bors ramasa. Punem capacul deasupra si le fierbem la foc mic. Le lasam sa fiarba cam 3 ore-3 ore jumatate(oricum incercati una,doua inainte sa opriti focul).
Cand sunt gata le tragem de pe foc si putem servi.
Sa aveti pofta!