Dupa ce pregatim sarmalutele in foi de vita, nu mai avem decat sa le savuram cu sos, smantana sau iaurt! Mici, delicate, usor acrisoare, delicioase! Retete sunt multe si destul de diferite in ceea ce priveste compozitia pentru umplutura, sau modul de preparare al acesteia.
http://youtu.be/G1K2Uygzujs
Pregatim aragazul si o craticioara in care punem apa, pe care o lasam sa fiarba.Cand apa fierbe adaugam frunzele de vita si le lasam sa clocoteasca aproximtiv 5 minute.Cand frunzele de vita sunt fierte, asa ca le scurgem si le lasam sa se racoreasca.
Tocam marunt ceapa.Pregatim o tigaie in care punem uleiul. Adaugam ceapa, amestecam si calim 3-4 minute, pana cand ceapa se inmoaie.
Adaugam orezul in tigaie, amestecam si calim 3-4 minute. Punem 2 linguri cu sos de rosii si mai calim totul inca 2-3 minute. Adaugam in tigaie putina apa calda si fierbem totul pana cand orezul este aproape gata (aproximativ 7-9 minute). Compozitia obtinuta trebuie sa fie usor solida si sa contina cat mai putina apa. Inchidem aragazul si lasam orezul cu ceapa sa se racoreasca.
Tocam marunt mararul.
Punem amestecul de ceapa si orez racorit peste carnea tocata. Adaugam mararul si condimentam cu sare si piper macinat. Amestecam bine toate ingredientele pentru umplutura sarmalelor.
Incalzim cuptorul.
Pregatim foile de vita racorite – taiem de o parte si de alta a locului unde a fost codita si scoatem nervura fibroasa si tare.
Punem o foaie de vita pe o planseta, cu fata lucioasa in jos. Punem aproximativ o lingurita cu umplutura in centrul foii de vita, rulam putin frunza, plien partile laterale si rulam pana la capat. Nu strangem foarte tare! In cazul in care foaia se rupe, este mai bine sa folosim alta! Daca frunzele de vita sunt prea mici, punem 2 foi usor suprapuse, dar in acest caz vom avea nevoie de mai multe. Strangem usor in mama sarmalele, pentru a se aseza compozitia.
Putem sa rulam frunza cu umplutura pana la capat, fara sa strangem prea tare si sa introducem usor, cu degetul, capetele laterale in ruloul obtinut.
Ambele variante sunt bune, depinde cum va este mai usor.
Continuam pana cand terminam toata compozitia de carne pentru umplutura (aproximativ 30 de sarmalute).
Pregatim o cratita a carei baza o tapetam cu jumatate din foile de vita ramase, puse putin una peste alta. Aranjam sarmalute in cercuri, cu un mic loc gol in mijloc. Daca mai este nevoie, formam un al doilea strat de sarmale, peste cel deja facut.
Amestecam sosul de rosii ramas cu putin apa, apoi in turnam peste sarmalutele in foi de vita din cratita.
Punem apa calda, cat aproape sa acoperim sarmalele. Aranjam deasupra un nou strat de frunze de vita.
Rupem frunzele de dafin si punem firele de cimbru.
Scuturam usor cratita pentru ca lichidul sa patrunda peste tot.
Acoperim cratita cu capac si o introducem in cuptorul incalzit, la foc mediu, pentru aproximativ o ora si jumatate, sau chiar 2 ore. In ultimele 10 minute, ridicam capacul si lasam sarmalele sa se rumeneasca. Daca mai este nevoie, in timpul fierberii, mai adaugam apa calda.
Cand sarmalutele sunt fierte si rumenite (scoatem una si facem un test), scoatem cratita din cuptor.
Servim calde, cu smantana sau iaurt si ardei iute.
POFTA BUNA!
1
Carnea folosita pentru umplutura poate sa fie un amestec de vita si porc, doar de vita sau carne de pasare (pui sau curcan), putin mai dietetica. Este de preferat sa tocam noi carnea pentru a fi siguri ca vom obtine niste sarmale minunate!
2
Putem sa folosim foi de vita congelate, conservate in saramura (si este nevoie sa le lasam la desarat), sau proaspete!
3
Daca frunza de vita este prea mare se taie in doua, pentru a obtine adevaratele sarmalute. Daca este prea mica se pun doua foi, usor suprapuse, dar nu uitati ca pregatim sarmalute, nu sarmale!
4
Unele gospodine oparesc frunzele de vita in bors, altele fierb sarmalele pe aragaz.
5
Nu punem la fiert nicio sarma cu foaia rupta, pentru ca se va desface in timp ce sarmalele fierb.