O portie de sarmalute este binevenita oricand, asa ca, va invit la portie... ;) :D
"Retete de suflet"
Pentru inceput punem grasimea taiata cubulete intr-o tigaie pana se topeste, iar jumarile le scoatem. Peste untura, adaugam legumele si le inabusim pana se inmoaie, adaugam si piureul de rosii si lasam pana scade apa. Carnea o amestecam intr-un lichean/bol mare. (am avut carnea mai slaba si am folosit grasime)! Orezul il lasam 5 minute in apa fierbinte. Dupa ce apa a scazut de la legume, lasam sa se racoreasca, apoi turnam totul peste carne, adaugam si orezul, patrunjelul, condimentam dupa gust cu sare si piper si amestecam pana la omogenizare.
Varza o curatam de cotoare si o portionam in frunzulite de aceeasi marime, desfacem si buchetelul de vita de vie, taiem si afumatura in bucati mai mici, apoi asezam oala pe masa si punem pe fundul ei cotoarele de la varza.
Facem sarmalutele si le asezam frumos in oala, iar dupa primul strat punem cateva bucati de afumatura. Continuam asa pana la terminarea compozitiei. Deasupra acoperim cu cateva frunzulite de varza, punem si bulionul, apoi turnam apa fierbinte pana la nivelul sarmalutelor. Dam la foc la presiune 1 ora si inca 1 ora la cuptor fara capac. Cand sunt gata se pot servi cu mamaliguta, smantana, ardei iuti, ceapa verde/rosie sau cu ce va place, oricum sunt minunate si foarte gustoase!
Pofta buna!