M-am grabit cat am putut,pentru ca cineva asteapta sarmalute de post,cu reteta "mostenita"!!
Va rog dragi bucatarasi,poftiti la masa!!!
Intr-o cratita in ulei incins,calim cele 4feluri de ceapa taiate foarte marunt si zahar;dupa ce s-au inmuiat adaugam radacinoasele date pe razatoarea cu ochiuri mici,dupa ce s-au inmuiat si ele,adaugam rosiile(daca nu sunt taiate,le pasam cu furculita),bulionul,1pahar cu apa si lasam sa fiarba 10-15min;adaugam apoi orezul spalat si scurs,condimentele,verdeata tocata marunt,amestecam bine sa se omogenizeze,daca are lichid compozitia,mai lasam cateva minute sa scada,amestecand sa nu se lipeasca;in final mai potrivim de gust apoi lasam vasul sa se raceasca.
In acest timp pregatim oala;punem pe fund o crenguta de cimbru,acoperim cu varza tocata marunt,apoi infasuram sarmalutele,le asezam in oala,turnam sucul de rosii si o cana cu apa,acoperim cu varza tocata si lasam la cuptor la foc mic aproape 1h.
Le servim calde cu mamaliguta,dar cel mai bine se servesc reci.
1
umplutura pentru sarmalute de post nu trebuie sa fie moale,asa nu veti putea modela sarmalutele
2
daca totusi se intampla,sau mai lasati pe foc,sau mai adaugati orez
3
cele mai bune sarmalute de post sunt sarmalutele in frunza de varza murata
4
sarmalutele de post sunt mai bune reci
5
daca va mai ramane umplutura si nu mai aveti loc in oala,intr-un alt vas,modelati sarmalute si cu frunza de vita(mie mereu mi se intampla)
6
este foarte important sa folosim orez cu bobul rotund pentru ca are mai mult amidon