Sarmale manastiresti

de Ksenya in Mancaruri de post, 20 Dec 2016 | 39735 vizualizari

 

Reteta de fata v-o aduc de la o manastire din Rep.Moldova.
Nu mi-am inchipuit vreodata ca aceste sarmale pot  fi atat de bune.
Pe moment, aveam o dilema, ma gandeam, ori imi era tare foame ori chiar sunt bune. Asa ca le-am  facut si, de atunci, le fac mereu in timpul postului.
 
 

 

INGREDIENTE

  • 1 capatana varza murata
  • 500 g pasat (crupe de porumb)
  • 1 cana orez
  • 6 cepe mari tocate
  • 3 fire potrivite praz spalat si tocat
  • 4 morcovi mari dati prin razatoare
  • 150 g telina curatata , spalata si data prin razatoare
  • 8 linguri ulei pentru calit
  • 2 linguri ulei pentru fundul oalei
  • 2 linguri pasta tomate
  • 2 linguri pasta ardei
  • verdeata (optional)
  • sare
  • piper
  • o crenguta de cimbru
  • tije uscate de marar
  • stock de legume sau apa
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale manastiresti:

  

Desfacem capatana in frunze, daca este prea acra, o trecem prin jet de apa si o lasam la scurs.Pregatim frunzele penru umplut, scotandu-le cotoarele.

Pasatul il spalam in mai multe ape, pana apa ramane limpede. Il punem la scurs.

Intr-o tigaie incapatoare, calim ceapa in ulei, adaugam prazul, apoi morcovii si telina, presaram cu sare si lasam la inabusit, pana legumele se inmoaie.  Adaugam pasta de rosii si cea de ardei, potrivim de sare si piper, amestecam si mai lasam 2-3 minute la foc potrivit.

 Separat, intr-un vas, punem pasatul scurs, cana de orez si compozitia din tigaie, amestecam bine, adaugam verdeata daca aveti.

Formam sarmalele.

Intr-o oala, facem un pat din tije de marar uscat, peste care punem cotoarele de varza tocate, adaugam 2 linguri de ulei si incepem sa asezam sarmalele. Deasupra, adaugam o crenguta de cimbru si acoperim cu cotoarele de la varza tocate. Se toarna stock de legume sau apa, pana se acopera bine sarmalele.

Se acopera cu capac si se lasa la foc iute, pana da primul clocot, apoi lasati la foc mic sa bolboroseasca 3 ore.

Pofta buna!

Se servesc cu ceapa rosie, praz, ardei iuti sau cu ce va place!

TIPS-URI

1

Pentru o savoare mai aparte, puteti adauga o crenguta de visin.

2

Puteti adauga ciuperci.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale manastiresti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

diaconta 1

29.12.2016, 21:13

foarte mult imi plac sarmalele cu pasat

navidad_2017 1

03.01.2017, 12:59

Mi-am facut cont special ca sa-ti scriu, cat de mult imi plac retetele tale! Am facut f. multe dintre ele si mi-au si iesit toate minunat, amintindu-mi exact de gustul bine-cunoscut din copilarie, al bucatelor respective! Am fost prea comoda sa scriu la timpul respectiv si probabil voi fi si in viitor, dar sa stii ca ai o mare admiratoare (+familia + prietenii), departe de tara, care se va bucura si gandi cu drag la tine, la fiecare reteta postata si incercata! Iti doresc numai bine in toate si-ti multumesc!

Ksenya 1

03.01.2017, 13:25

Multumesc pentru cuvinte frumoase! Faptul ca retetele mele plac,imi da impulsul sa mai postez din-cand-in-cand .Tot din lipsa timpului sufar si eu.Un an nou fericit sa ai si te asteptam cu mare drag sa postezi si tu ,ca sa gatesc si eu dupa retetele tale.Bine ai venit!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Sarmale de post in sos de ardei dulce