Tare-mi mai plac sarmalutele,cele cu carne si varza dulce, dar sarmalutele astea de post cu varza proaspat murata,ciuperci si pasat sunt un adevarat deliciu.Mereu parca sunt prea putine si toata lumea mai pofteste.
Soia se pune la inmuiat cu putina apa calduta.Orezul se spala.Ceapa se curata si se taie marunt.
Ciupercile se curata,se taie felii si se prajesc in ulei cu putina ceapa.
In alta cratita se pune putin ulei,se adauga ceapa si morcovul curatat si razuit.
Dupa ce acestea s-au prajit putin se adauga soia scursa de apa,orezul , pasatul si ciupercile.
Se condimenteaza,se mai lasa cateva minute pe foc si la urma se adauga si mararul tocat marunt.
Frunzele de varza se desfac de pe capatana si se spala cu apa rece(noua nu ne place sa fie foarte acra),se rup in doua sau in trei si se infasoara in ele sarmalute ,mai mari sau mai mici in functie de priceprea si placerea fiecaruia.
Le asezam intr-o oala de lut bineinteles,pe fundul careia am pus cotoarele de la varza ,marar si cimbru uscat,acoperim cu apa si le punem la fiert in cuptorul incins.Eu le-am fiert cam o ora la foc mic.Nu trebuie sa fie fierte de tot cand stingem focul in cuptor,ele vor mai fierbe cat cuptorul este inca fierbinte.
La noi deja este traditie sa fierbem sarmalutele la cuptor in oala de lut.
Au un gust inconfundabil.
Chiar daca-mi plac sarmalele cu carne,parca sarmalutele astea de post sunt muuuuuult mai delicioase.