Sarmale sunt bune . Dar nu preparate in acelasi fel . Pentru a evita monotonia schimbati ,omiteti, adugati , unele ingrediente sau condimente .Nu schimb prepararea la cuptor . Invariabil imi plac coapte .Sunt mult mai gustoase decat fierte ,, pana la loc comanda '' !!!
Am asteptat cu nerabdare sa dea frunza de vita -de -vie , de loboda , de hrean ...
Puneti vasul roman sa stea in apa minim 30 minute .
Pregatirea frunzelor:Puneti la fiert 3 l apa cu sare si otet .Opariti mai intai foarte usor frunzele de salata si loboda . Urmeaza oparirea frunzelor de vita . Scobiti cotorul de la varza pe care o introduceti in oala , se vor desprinde cu usurinta frunzele pe care le scoateti pe rand .Curatati frunzele de varza de nervurile mai groase de pe mijloc [rupeti-le in doua daca sunt prea mari ]. Curatati restul frunzelor de codite .
Spalati si tocati ceapa .Prajiti usor ceapa in 100 ml ulei . Prajiti usor si orezul amestecand .
Trageti de pe foc vasul adugati carnea tocata , sare , piper , boia , pasta de gogosari , pasta de rosii ,cimbrul si mararul .Gustati si mai condimentati daca este nevoie .
Impachetati sarmalutele . In fiecare frunza puneti cate o lingura de compozite de carne cu orez.
Stropiti cu putin ulei fundul vasului , puneti cateva fire de marar si cimbru verde . Asezati circular in straturi suprapuse, sarmalutele .
In mijloc asezati costita afumata spalata .
Tocati marunt inima ramasa de la varza si presarati pe deasupra sarmalelor . Nu uitati sa puneti din nou cateva ramurele de cimbru si marar verde .Turnati deasupra bulionul ,Stropiti cu restul de ulei .
Acoperiti etans gura vasului cu folie de aluminiu dublata pe interior cu o bucata de hartie de copt umezita ,Puneti si capacul vasului .
Coaceti samalele la 220 grade cu capac timp de o ora .
Scoateti folia , hartia , capacul si lasati sarmalele inca 30 minute sa se rumeneasca.
Serviti sarmalele calde .
Au fost atat de bune incat nu am simtit nevoia sa le adugam smantana .Le-am servit doar hrean razuit in otet.
Pofta buna !!!
1
Marimea unei foi pentru impachetat sarmaluta nu trebuie sa depaseasca o palma .[ Eu am palma mica].
2
Puteti folosi si frunze de spanac sau hrean .
3
Otetul adugat in apa de oparire a frunzelor le face elastice si nu se vor rupe la impachetat .
4
Vasul roman trebuie tinut in apa sa se ,, hidrateze ''macar 30 minute inainte de introducerea in cuptor .Astfel evitati spargerea lui .
5
Puteti servi sarmalele cu ardei iute , hrean razuit in otet , smantana sau iaurt.