Intr-o oala mai mare pui la fiert apa cu putina sare si 300 ml bors. Se scoata cotorul de la varza si se opareste in apa cu bors, pana se inmoaie frunza foarte putin.
In timp ce le oparesti trebuie sa desfaci si frunzele, frunza cu frunza. Se scoate varza si se da la racit.
Se spala pulpa si apoi se da pe masina de tocat. Ceapa se taie marunt si se caleste in uleiul incins iar apoi pui si orezul. Se lasa 4-5 minute si adaugam pasta de tomate. Se mai lasa 2-3 minute si se ia de pe foc. Se lasa la racit iar apoi se pune peste carne.
Peste amestecul de carne se pun: sarea, piperul, cimbrul si mararul. Se amesteca bine iar cu aceasta compozitie vom infasura sarmalele.
Pe fundul vasului in care vom fierbe sarmalele, se aseaza bete de marar si cotoare de varza. Asezi sarmalutele iar printre ele pui cimbru si foi de dafin, dar in cantitati reduse. Printre ele poti pune si costita afumata sau slaninuta.
Preparare zeama pentru sarmele:
Fierbi 300 ml de bors cu apa, apa cam cat cuprinde vasul cu sarmale. Borsul il lasi sa dea intr-un clocot iar apoi pui pasta de gogosari peste. Acest amestec il torni peste sarmale.
Vasul cu sarmale se da la cuptor, la foc foarte mic, si se lasa sa fiarba mocnit. Eu le fierb cam 6-7 ore. Inainte de a le scoate din cuptor, gustati o sarma pentru a vedea daca sunt facute. Se serveste cu mamaliguta si ardei iute.
Pofta buna!
1
Mie nu mi-a ajuns varza si am umplut inca doi ardei.
2
Daca vrei sa le faci scazute le vei pune in oala de lut.