Poate ca sarmalele la origine nu fac parte din specificul nostru, dar categoric este mancarea noastra preferata iar modul in care ingredientele sunt armonizate cu prepararea lor face ca sarmalele sa faca parte din bucataria noastra romaneasca traditionala. Diversitatea modurilor de preparare, specifice diferitelor zone geografice ale tarii noastre fac din sarma un deliciu iar daca o servesti cu un paharel de tuica sau palinca nu mai poftesti sa mananci altceva.
Se aleg foile de varza cele mai subtiri si fara nervuri. Daca varza este prea acra, sau prea sarata, foile de varza se spala cu apa rece si se scurg bine. Restul de varza se taie fideluta si se foloseste pentru tapetarea vasului.
Apoi intr-o tigaie se caleste in ulei ceapa tocata cateva minute. Se adauga orezul, se amesteca bine si se pune ½ cescuta apa. Se fierbe cateva minute pana cand se evapora apa , se opreste focul si se lasa amestecul sa se raceasca. Se amesteca intr-un castron carnea tocata, amestecul de ceapa si orez, sare, piper, boia dulce si iute. Se acopera castronul si se lasa amestecul cateva ore la frigider sa se intrepatrunda toate aromele.
Se fac sarmalutele una cate una astfel: se aseaza foaia de varza bine intinsa pe planseta, se adauga cu lingura o portie din compozitia de carne pe latimea frunzei. Se trece un capat al frunzei de varza peste tocatura, se ruleaza foaia de varza putin, apoi se trece si celalalt capat peste tocatura si se ruleaqza sarmaua pana la capat. Se procedeaza astfel pana cand s-a terminat toata compozitia (eu am facut 60 de sarmale, unele mai mici iar altele mai mari). Daca au mai ramas foi de varza, se taie fideluta si se foloseste pentru a acoperi sarmalele.
Se pregateste vasul de pamant astfel (nu este vas roman si nu se hidrateaza): se face un gratar pe fundul vasului din betele de marar care au fost intai spalate, se aseaza putina varza amestecata cu 2 linguri pasta de tomate si cateva boabe de piper pe fundul vasului. Se pune bucati de carne afumata de jur imprejurul lui se aseaza sarmalele pana cand vasul s-a umplut trei sferturi, deoarece la fiert sarmalutele se mai umfla. Dupa fiecare rand format se pun cateva boabe de piper si 2 linguri pasta de tomate, pentru ca toate sarmalutele sa se coloreze uniform. Se acopera sarmalele cu putina varza tocata, se adauga sucul de rosii si apa clocotita. Se dau la cuptor la foc mediu la inceput si mic dupa ce sarmalele au inceput sa clocoteasca pentru 3-4 ore.
Daca este nevoie se mai adauga din cand in cand apa calda. Se incearca o sarma si daca sunt gata se opreste focul si se lasa sarmalele in cuptor sa se raceasca. Sarmalele se pot servi calde cu mamaliguta sau reci cu paine.