Daca tot am adus fasole verde de la tara si dupa ce Meri a preparat o ciorba gustoasa cu dovlecel si fasole verde, mie mi-a revenit sarcina de a pregati aceasta salata pe cat de simpla, pe atat de buna.
Se pune un vas cu apa la fiert, iar cand apa incepe sa clocoteasca, se adauga o lingurita de sare, se amesteca pana la dizolvare, apoi se adauga fasolea verde, curatata de capete si bine spalata.
Se lasa sa fiarba pana se patrunde bine, apoi se scurge de apa si se lasa la racit.
Intre timp, se pregateste maioneza și usturoiul.
Se curata usturoiul si se piseaza bine, presarat cu sare.
Se amesteca galbenusul cu mustarul si putina sare, apoi se picura uleiul si se mixeaza, pana cand maioneza capata volum.
Se potriveste gustul cu sare si zeama de lamaie, dar se tine cont si de cat de sarat este usturoiul pisat.
Se amesteca maioneza cu usturoiul.
Fasolea verde, racita, se toaca mai marunt si se amesteca cu mararul tocat si el marunt.
Se adauga, apoi, maioneza cu usturoiul si se omogenizeaza salata.
Este o salata gustoasa, usor picanta, care se poate servi simpla, cu paine prajita, sau alaturi de o friptura si mai buna.
1
Se mai poate adauga si piper, dupa gust.