Aceasta salata a devenit nelipsita de la mesele noastre festive, de Craciun sau de Anul Nou. Ea se face numai cu carne de vita, dar poate fi inlocuita si cu piept de pui.
Salata iese mai gustoasa daca facem maioneza in casa. Se amesteca ingredientele cu mixerul si punem ulei putin cate putin, amestecand in aceeasi directie. Vom folosi cam 3/4 dintr-un litru de ulei. Cand mai avem de adaugat putin ulei, ne oprim si turnam zeama de la o jumatate de lamaie, putin cate putin, amestecand continuu. Turnam si restul de ulei si apoi punem maioneza la rece.
Sa pregatim si legumele pentru salata. Fierbem in coaja 4-5 cartofi. Carnea de vita o fierbem separat, cam 3-400g, iar cand e aproape gata adaugam la fiert 4-5 morcovi intregi, curatati inainte de coaja si jumatate de telina. Buun, cand legumele si carnea au fiert, le scoatem din oala si le lasam la racit.
Intre timp vom taia cubulete mici castraveti si gogosari in otet, cate un borcan de 800g din fiecare, de preferat din camara proprie :).
Ii punem intr-un tifon curat si scurgem bine de tot de zeama, neparat!
Urmeaza acum legumele. Cartofii ii decojim si ii taiem cubulete mici, morcovii, telina si carnea urmeaza la rand.
Intr-un castron mare amestecam toate legumele taiate cu maioneza, fiecare pune dupa gust, apoi asezam salata pe un platou si o decoram frumos.