As fi putut sa-i spun salata orientala, dar nu am respectat reteta clasica si a trebuit sa-i gasesc alta denumire.
De cand am descoperit gustul cepei caramelizate, am inceput sa o folosesc in diverse combinatii pentru ca da un gust aparte, un gust usor dulce-picant-acrisor, iar aceasta salata a iesit foarte buna, dar bineinteles, raportat la gustul meu si al familiei mele!
Punem cartofii in coaja, spalati bine, la fiert intr-un vas cu apa cat sa-i acopere.
Ii lasam pe foc pana se patrund bine la testul cu furculita, cam 35 de minute.
Intre timp pregatim otetul balsamic, pentru ca trebuie sa se imprieteneasca bine ingredientele folosite la acesta.
Punem intr-un recipient cu capac otetul impreuna cu oregano, busuiocul, piperul si cimbrul si agitam bine recipientul sa se imbine aromele. Il lasam asa pana cand tocam celelalte ingrediente.
Pregatim si maioneza, amestecand galbenusul cu mustarul si sarea, apoi picurand ulei putin cate putin si mixand pana obtinem compozitia dorita.
Lasam maioneza la frigider si ne ocupam de ingredientele pentru salata.
Pregatim un vas mare si incapator in care vom amesteca totul.
Scurgem gogosarii de lichidul in care au stat, ii clatim putin si ii tocam julien, apoi ii lasam intr-o sita la scurs.
Clatim maslinele si le scoatem samburii.
Fierbem ouale 10 minute pentru a iesi tari.
Taiem sunca presata fideluta.
Cartofii, dupa ce s-au fiert ii scurgem de apa si ii lasam la racit, apoi ii curatam de coaja, ii taiem cubulete(eu i-am taiat in patru bucati sau in 6) si ii punem in vasul.
Apoi pregatim ce imi place mie cel mai mult la aceasta salata: ceapa caramelizata.
Curatam, spalam si tocam ceapa solzisori.
Punem uleiul intr-o tigaie la incins, apoi adaugam ceapa tocata si presaram putina sare peste ea. Amestecam usor cu o spatula de lemn si picuram putina apa, astfel incat sa nu obtinem acel gust putin gretos de ceapa prajita.
Nu lasam ceapa sa se patrunda definitiv ci doar sa se inmoaie putin si sa devina usor translucida, apoi adaugam zaharul si amestecam pana cand acesta se topeste.
Adaugam otetul, acoperim cu un capac si mai lasam 2-3 minute la foc incet, dupa care stingem focul si lasam ceapa sa se raceasca in lichidul format
Mie imi place de mor acel lichid, yummy!
Dupa ce se raceste, scurgem ceapa de lichid si o adaugam peste cartofii din vas, amestecand usor sa se imbine, ceapa se va lipi usor de cartofi.
Apoi adaugam restul ingredientelor: gogosarii, sunca presata, maslinele si maioneza si amestecam usor pentru a nu se zdrobi cartofii.
La final curatam ouale, le taiem frumos pe lung, in patru si le asezam din loc in loc in salata.
1
Ar fi recomandat ca ouale sa se aseze in salata exact in timpul servirii, pentru a nu oxida.